Agnar Bergqvist

Agnar Bergqvist, Umeå.

Agnar Bergqvist

Agnar Bergqvist

Foto: Ewa Bergqvist

Dödsfall2023-02-02 05:00

Den 13 januari 2023 somnade Agnar Bergqvist lugnt och stilla in, i en ålder av 91 år. Han sörjes närmast av sin fru Kerstin och av barnen Erik, Lars, Tomas och Ewa, som han fick i sitt första äktenskap, samt deras familjer.

Agnar föddes i Bjurheden (Jörn) 1931 som tredje barnet i en skara om tio. Agnar hade många strängar på sin lyra, men tre stora intressen följde honom genom hela livet: skola, träning och musik. 

Agnar älskade att läsa och lärde sig själv innan han började skolan. Han började sedan skolan redan vid 6 års ålder och gick både realskola och gymnasium i Skellefteå. Han utbildade sig till och arbetade som mellanstadielärare, framför allt i Bygdeå, och var särskilt intresserad av matematik och problemlösning. Han konstruerade mängder av matematikproblem som så småningom också publicerades. 

Som barn fick Agnar springa, cykla och åka skidor överallt. Han hjälpte sina föräldrar med slåttern länge efter att han flyttat hemifrån och tyckte om fysiskt arbete. Han tränade mycket och såg gärna sport på tv, särskilt skidåkning. Han åkte 7-mila otaliga gånger och Vasaloppet en gång, vilket han tyckte var en höjdpunkt. Rörelseglädjen följde honom länge och när han fyllde 70 år fick han till sin förtjusning inlines. 

Agnars mamma kom från släkten Alm (orgelbyggarna) och var mycket musikalisk. Av henne lärde sig Agnar att spela orgel och sjunga.

Han utbildade sig till kyrkomusiker och började arbeta som skolkantor. Han hade en fin soliströst som ofta kom till pass. Det han blev mest känd för var sina huvudroller i flera musikaler uppförda av Robertsfors Musiksällskap. Särskilt rollerna som Jakob och Mose, i musikalerna med samma namn, gjorde han stor rättvisa, både som skådespelare och sångare. Han fick många fina upplevelser och många goda vänner under dessa år. 

Förutom allt detta gjorde Agnar mycket annat. Han tyckte om att snickra, fiska, jaga, spela bridge och att umgås med familj och vänner. Han fattas oss. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!