Skellefteå Senioruniversitet slog på stort härom veckan. Medlemmar i föreningen bjöds på en gratisföreställning om Sara Lidman. 50 var på plats vid dansbanan i Nordanåparken, medan övriga medlemmar kunde följa föreläsningen hemma vid sina datorer.
Vilka var det som stod på Snäckans scen? Jo, tre ledamöter i skellefteåavdelningen av Sara Lidmansällskapet, nämligen Harald Larsen, Ellenor Lindgren och Tomas Marklund. Publiken fick sig till livs tre temperament – tre perspektiv på en författare som konstnärligt förenat nära och fjärran, Missenträsk och världen och med starkt patos och politiskt engagemang visat att det lilla hör ihop med helheten och att alla har samma värde.
Harald Larsen berättade i sin engagerade presentation bland annat att det 2011 väcktes ett förslag att den prisbelönta författaren skulle hedras med en skulptur utanför Skellefteå Stadsbibliotek. Därav blev inte. Men nu är en större hyllning på väg, eftersom det blivande kulturhuset i Skellefteå kommer att bära namnet Sara. Invigningen är satt till nästa år och då kommer också en utställning om författaren att invigas i Missenträsk, med namnet ”Sara i byn – byn i världen”.
Ellenor Lindgren berättade att hon drabbades av Sara Lidmans konstnärskap genom boken Lifsens rot, vilket ledde till att hon gjorde en bejublad pjäs. Nu gjorde hon en kongenial dramatisk uppläsning av två av Saras tal. Det första i Jörn 1973, med en mustig lokal berättelse om timmerkörning, ”ett krig mot fattigdomen”, där mannen ger sig iväg utrustad med allt utom byttan med lingonsylten till palten och hans havande hustru till sist springande hinner upp honom. Den andra uppläsningen hämtades från ett tal i Göteborgs stadsteater, till stöd för ANC i kampen mot apartheid, en glödande appell för rätten att leva ett värdigt liv där man är född.
Tomas Marklund intygade att Lidman kunde upplevas som politisk, jobbig, påstridig, intelligent, brännande. Det var dock egenskaper som gjorde att hon alltid ”låg på”, fångade rätt ögonblick, vilket gjorde henne till en röst i Sverige och världen. Marklund pekade bland annat på hennes insatser i kampen mot svenska kärnvapen, motståndet mot Vietnamkriget, hennes stöd för gruvarbetarna i malmfälten, som i grunden handlade om arbetsvillkor, miljö och människovärde. Han avslutade med att Sara, om hon levt idag, skulle ha blivit en medkämpe till Greta Thunberg.
De tre levererade slutligen var sitt talande citat av Sara författaren, varpå Harald Larsen delade ut en knapp med texten ”Kulturhuset enligt Sara gnistrande & förargelseväckande”
Tore Bergström