Så klarade begravningsbyråerna pandemins utmaningar

Begravningsbyråerna från Kiruna till Malmö har arbetat hårt för att anpassa sig till pandemin. Det handlar om allt det praktiska efter ett dödsfall till att hantera de anhörigas frustration.

"De auktoriserade byråerna har hanterat och anpassat sig efter läget på ett fantastiskt sätt", säger Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer. (Arkivbild)

"De auktoriserade byråerna har hanterat och anpassat sig efter läget på ett fantastiskt sätt", säger Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer. (Arkivbild)

Foto: Gorm Kallestad/TT

Familj2021-04-19 12:22

Begravningsbyråerna tar hand om allt det praktiska efter ett dödsfall och har därför varit en viktig pusselbit i hanteringen av de över 13 000 dödsfall som pandemin har krävt.

Ovanpå detta kommer också hanteringen av de anhörigas frustration över att begravningsceremonier inte kan genomföras som tidigare. Det som för ett år sedan var en självklarhet med en stor ceremoni som en hyllning till livet blev i många fall inget avsked alls.

– Alla som vill ska kunna ta avsked, det är centralt i alla kulturer även då ett samhälle befinner sig i kris, säger Ulf Lernéus förbundsdirektör för Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer.

Han uppger att därför redan i mars 2020 började ta fram tekniken för direktsändning av begravning på nätet. I april började de första sändningarna. Det växte snabbt och bara i januari i år direktsändes över 500 begravningar hos de auktoriserade begravningsbyråerna.

Från centralt håll har Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer nästan dagligen arbetat med myndigheter och regioner för att få riktlinjer och ge sakkunskap. Situationen har förändrats från dag till dag och det har varit en utmaning för våra byråer att hänga med i flödet av information.

– Från centralt håll ser vi att de auktoriserade byråerna har hanterat och anpassat sig efter läget på ett fantastiskt sätt. Utmaningarna är många med allt ifrån risken för smitta till alla olika lokala regler, säger Ulf Lernéus.

Han uppger att sådant som smittskyddsutrustning har man själva fått skaffa, liksom kunskapen om hur den ska användas på rätt sätt, 

– Det är naturligtvis bra att myndigheterna ser det som en självklarhet att ha med oss i diskussionerna kring omhändertagandet av Covid-smittade. Vi är också väldigt glada för de anhörigas skull att regeringen lyssnade när det gällde undantaget för 20 personer i en begravningsceremoni. Det visar att vår bransch är en viktig samhällsresurs även i kristider, säger Ulf Lernéus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!