Lilian Jonsson Umeå

Lilian Jonsson

Lilian Jonsson

Foto: Privat

Familj2020-07-18 05:00

Lilian gick bort den 7 maj, hon blev 79 år 

Mamma föddes 1940 i Dalliden, Jörn, som dotter till Artur och Alice Lundmark. Mamma var tredje barnet i en skara av fem syskon. 

Lilian gick i folkskola och konfirmerades i Österjörn. Under ett biobesök som sextonåring i Jörn, träffade Lilian sin Martin. Paret förlovade sig 1958 och efter en kort sejour i Örnsköldsvik återvände paret till hembygden 1962 för att gifta sig i Österjörns kyrka. 

Samma år bar det av till Stockholm och året därpå föddes parets första barn Bo och fem år senare tvillingarna Torbjörn och Anneli. Längtan norrut drev flyttlasset till Umeå där livet kretsade kring släkten, grannarna, hemmet och barnen. Somrarna tillbringades tillsammans med släkt och vänner i norra länsdelen. Med allt som landsbygden hör till, vilket har gett oss barn oförglömliga minnen. 

Lilian pysslade alltid med något, underhålla gäster, trädgården, naturen, fiske, ”slåttanna” och potatisupptagning. Vännerna och syskonen fanns alltid nära och när Lilian fann tid passade hon ofta på att plocka bär och svamp. Hon hade alltid tid för sina nära och kära och så länge hon var frisk glömdes aldrig en födelsedag bort. Mamma utbildade sig till svarvare och värvades genom utbildningen till Pharmacia. 

1995 såg första barnbarnet ljuset när Jonas föddes och tre år senare Niklas. Från första stund tog Farmor sig an de små och ställde upp i vått och torrt med kärlek och omvårdnad. 2001 blev huset på Böleäng för stort och Lilian och Martin flyttade närmare hennes arbete på Mariehem. Lilians stora engagemang började ta ut sin tribut. Vilket inte minskade Lilians medkännande och lust att hjälpa alla även om förmågan tröt. Barnens familjer hade en given plats och hon glömde aldrig bort sina nära och kära. 

Lilian Jonsson levde sitt liv med stor och innerlig omtanke om sin omgivning och den kärleken är det minne som starkast lever kvar. 

Barnen Bo, Torbjörn, och Anneli

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!