Ingegerd Swahn Kåge

Ingegerd Swahn

Ingegerd Swahn

Foto: Privat

Familj2020-07-22 05:00

Vår älskade mamma Ingegerd Swahn avled i sitt hem på Hedvigsgården, Kåge, den 15 juli i en ålder av 86 år. Hon föddes på Brönet, Degerbyn som äldst av sex systrar och fick tidigt lära sig att ta stort ansvar i jordbruket hemma på gården.

Mamma fick möjlighet att gå husmodersskolan i Byske, vilket var många unga kvinnors dröm. Där fick hon lära sig allt från barnkunskap, matlagning och handarbeten och än idag vi får njuta av hennes alster. Mamma har haft en förmåga att kunna använda det naturen ger och trolla fram festmåltider av vilken råvara som helst. Hon jobbade tidigt som hembiträde och senare på Brukshotellet och på EPA baren.

1959 gifte hon sig med Ture Wikdahl och de köpte hus på Älvsbacka. 1960 fick de dottern Elisabet men på hösten samma år blev mamma tragiskt änka då Ture omkom i en trafikolycka. Mamma och Elisabet flyttade då tillbaka till Brönet.

Mamma träffade Göran Swahn som hon gifte sig med 1966 och fick bonussonen Tommy. 1967 föddes dottern Ewa och familjen flyttade till Frostkåge där de tillsammans fick leva drömmen att driva eget jordbruk.

I slutet på 70-talet så byggde hon och Göran upp en liten oas i Spjutträsket utanför Slagnäs där de kunde vara ännu närmare naturen med egen kallkälla, båten Päijän och många hjortronmyrar.

1988 blev hon änka för andra gången då även Göran gick bort alltför tidigt. Hon flyttade till Ostvik och fick många nya vänner där. I slutet på 80-talet och början på 90-talet kom barnbarnen Erik, Olov och Ellen.

Under 00-talet gick flyttlasset till Kåge. Även där har hon trivts bra och fått många nya vänner.

De senaste två åren har hon bott på Hedvigsgården som har stått för god omvårdnad och många trevliga stunder. Under den här tiden har hon också fått barnbarnsbarnet Zelda.

Mamma tyckte om att resa inom Sverige och har gjort många bussresor tillsammans med sina väninnor. Intresset för fotografering växte under åren och hon hade en förmåga att hitta detaljer i naturen som ingen annan kunde se förrän de fanns på bild.

Mamma har alltid varit arbetsam, trogen och ställt upp för andra. Som aktiv kristen var hon engagerad i EFS föreningarna i Frostkåge, Ostvik och Kåge samt har mången gång besökt och stöttat sina medmänniskor.

Med värme kommer vi alltid att minnas de stunder när hon kom med saft och sylt, rensade våra trädgårdsland och fanns till för oss, när helst vi behövde det.

Mamma vi älskar dig – du finns alltid i våra tankar.

Elisabet och Ewa med familjer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!