Henry Söderlund Skellefteå

Henry Söderlund

Henry Söderlund

Foto: privat

Familj2020-06-27 05:00

Nils Henry Vilford föddes den 11 januari 1930 i Istermyrliden och hans föräldrarna hette Sigvard och Magda. Henry flyttade tidigt därifrån till Stämningsgården, Skellefteå där han växte upp med sina fyra syskon. Henry visade tidigt talang för bild och hantverk, men det var hans bilintresse som blev hans väg i livet. I sina unga år körde Henry taxi och buss samtidigt som han utbildade sig till bilskollärare. Efter avslutad utbildning fick han en tjänst på Bilskole Sundvall som han sedan tog över och bytte namnet till Söderlunds Trafikskola. Han arbetade som bilskollärare i alla år enda fram till pensionen så det är många körkort i Skellefteå som han har haft med ett finger i. Han var också med och anställde Skellefteås första kvinnliga bilskollärare.

Privat var Henry en social och hjälpsam person som tidigt gick med i Frivilliga Automobilkåren, genom åren blev det många medaljer från diverse tävlingar anordnade av dem. Henry var trots det att han inte hade någon högre utbildning mycket bra på att uttrycka sig och han var inte rädd för att senare i livet skriva till vårdinstanser där han ansåg sig ha rätt till en bättre vård. Skulle ett gratulationskort skrivas så var det han som textade och tecknade detta för uppvaktningen av släkt och vänner. Han ville också gärna laga saker, med varierande resultat. Vi minns brödrosten som vi sedan fick slänga på grund av att det vid rostning slog upp flammor från den.

På fritiden var det förutom familjen och husvagnssemestrar jakt, fiske och sommarstugan i Örviken och senare Svanheden som gällde. Bilden på honom med tjugo-taggaren vid sina fötter har vi i familjen fått se många gånger och den följde självklart med honom även in på Annagården där han tillbringade sina sista år. Lådvis med fotografier vittnar om fantastiska resor och fester med vännerna genom åren. Vänner som har följt honom genom livet.

På 70-talet gick han med i Odd Fellow där han satt på olika poster, bland annat som Övermästare. De regelbundna sammankomsterna med bröderna var en viktig del i hans liv. Henry älskade också musik och att sjunga och han var med i Skellefteå manskör en period tills han på grund av en stroke inte kunde delta längre. 

I närmare 60 år levde han med sin hustru Vivan vid sin sida tills ålder och sjukdom tvingade dem att leva åtskilda. Vivan lämnade oss i slutet av 2019 och nu är de åter förenade.

Tillsammans med Vivan fick Henry tre barn och fyra barnbarn, han hade också sedan tidigare ytterligare två barn och fyra barnbarn.

Under de sista åren av sitt liv hade Henry svårt att röra sig på grund av den stroke han fick för många år sedan, men han var pigg i huvudet och positiv in i det sista. Han lämnar oss med en stor saknad.

Helena, Lennart, Marita och Kenneth

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!