Håkan Larsson Umeå

Håkan Larsson

Håkan Larsson

Foto: Privat

Familj2020-07-11 05:00

I en ålder av 65 år avled Håkan Larsson, Umeå, den 27 juni. Han sörjs närmast av en stor och växande familj samt sin nya livskamrat Rita.

Han föddes i Agnäs utanför Bjurholm, som det fjärde av fem syskon. Efter medicinstudier vid Umeå universitet arbetade han som läkare i Sundsvall, Umeå och Byske. Därefter var han under sex år chef för primärvården i Västerbotten, ett uppdrag han lämnade för två år sedan. Håkan var mycket uppskattad av kollegor och patienter, samt att han hade ett brinnande intresse för utvecklingen av primärvården. 

Tillsammans med den tidigare hustrun Britta blev han förälder till tre barn, Oskar, Amanda och Julia. Som pappa var han påhittig och drog bland annat med sig barnen på jazzklubb i Paris, hittade på egna maträtter och gjorde vardagen lite mer magisk. Han var finurlig, kvick och glad och med en aldrig sviktande tro på sina barns förmåga. Hans lekfullhet och nyfikenhet höll honom ung i sinnet. Han var hela släktens läkare och ett tryggt bollplank i alla situationer. 

Håkan, entusiastisk fjällvandrare och cyklist, hade också en böjelse för äventyr utanför de vanliga stråken. 2006 seglade han tillsammans med sin systerson från San Francisco till Australien. Mellan Tonga och Fiji råkade de ut för vad de först trodde var en grundstötning men det visade sig vara ett vulkanutbrott, så kraftigt att det bildades en ö med en diameter på 1,5 kilometer. Inledningsvis såg de ut att få namnge ön, vilket myndigheterna i Tonga på vars territorialvatten ön ligger på, dock motsatte sig.

Tio år senare cyklade han med en kompis från Los Angeles in i Mexico, en tur till lika delar garnerad av upplevelser och strapatser.

I vintras drabbades han av en allvarlig sjukdom. Behandlingen tycktes dock ha varit framgångsrik. Han hade återfått krafterna och planerade för husköp med sin Rita, och gick så sent som dagen före sin bortgång en golfrunda. Dödsfallet skedde alltså helt oväntat och innebar att han inte hann träffa sitt efterlängtade andra barnbarn som föddes två dagar senare och som till skillnad från vulkanön bland annat kommer att heta Håkan.

Familjen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!