Dödsfall Lennart Degerliden Umeå

Lennart Degerliden

Lennart Degerliden

Foto: Privat

Familj2020-06-17 05:00

Den 19 maj avled vår käre partikamrat Lennart Degerliden. Närmast anhöriga är hustrun Karin med barnen Marie och Lina med familjer.

Vi som lärde känna Lennart genom hans engagemang i Liberalerna har förlorat en viktig liberal kraft, men också en person med ett mycket varmt hjärta. Arbetet i partiet påbörjades efter studierna vid Umeå universitet, där han var kårordförande i Umeå studentkår. Inom partiet var han ombudsman för dåvarande ungdomsförbundet och sedermera som för partiet. Han var inte bara tjänsteman, utan även riksdagsledamot en period och heltidspolitiker.

Lennarts engagemang för frågor som mänskliga fri- och rättigheter var stort och skedde inte bara inom partiet, utan även i andra föreningar och rörelser. Hans engagemang och intresse sträckte sig också utanför Umeå, han var ombudsman för hela Västerbotten. Lennart kände till varenda kotte i länet och så fort någon kom på besök blev Lennart en vägvisare som tog med sig besökarna på fartfyllda resor genom vårt vackra län. Han imponerade på politiker från kommuner, regioner, riksdag och europaparlament. Han har stått värd för partiledare, journalister, landshövdingar och många fler. Många är också de förtroendevalda som fått stöd och uppmuntran från Lennart, ofta hörde han av sig för att berömma en insändare, ett inlägg i fullmäktige eller för att tipsa om något. Han var också en mästare på torgmöten och fick den mest osäkre, att känna sig trygg på scen.

Men Lennarts liv var inte bara politik, utan en annan viktig del utgjordes av hans och hustrun Karins otroligt stora intresse av katter. Katterna hölls inte heller helt utanför politiken, utan gjorde bland annat succé i flera val genom att posera med Lennart på valaffischer och i annonser. 

I alla sammanhang där Lennart verkade, fick man uppleva hans glädje och omtanke. Vem som än beskriver Lennart oavsett partitillhörighet berättar om hans engagemang och hur uppskattad och omtyckt han var. Lennart fattas oss, men han har lämnat efter sig ett stort intryck och vi är djupt tacksamma att ha fått lära känna honom.

Maria Lundqvist-Brömster, f.d. riksdagsledamot

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!