Laisvallgruvan väcker minnen

Laisvallgruvans historia väcker många känslor och minnen: ”Inte minst så går tankarna till de som inte finns med oss längre”, sa Madelene Johansson som arbetade i gruvan många år liksom hennes far och mormor.

Malin Brännström, Silvermuseet, inledde kvällen med att berätta om intresset för Laisvallgruvans historia. Publiken fick en genomgång av Astrid Lindgren och Isabell Lundberg från Boliden AB om det förstärkta miljöarbetet.

Malin Brännström, Silvermuseet, inledde kvällen med att berätta om intresset för Laisvallgruvans historia. Publiken fick en genomgång av Astrid Lindgren och Isabell Lundberg från Boliden AB om det förstärkta miljöarbetet.

Foto: Maria Söderberg

Familj2024-04-22 05:00

Det är 18 år sedan den sista smällen sköts i Laisvallgruvan. När ett 50-tal samlades i klubbstugan i Laisvall tryckte nostalgin i mångas bröst. Frågorna var också många om vad som händer med dammarna i gruvområdet. Astrid Lindgren och Isabell Lundberg från Boliden AB berättade om förnyade undersökningar och utredningar. Bakgrunden är att miljökraven för efterbearbetning har skärpts. 

– Vi är på plats för inleda en dialog med er som har bott, arbetat och lever i gruvområdet och dess närhet, berättade de.

undefined
Den 6 oktober 2006 föll betonglaven i Laisvall. Laisdalen blev ett industriminne fattigare. Tre år senare avslutades efterbearbetningen som nu återupptas av Boliden AB.


Museichef Malin Brännström, Silvermuseet, lyfte fram det viktiga industriella kulturarvet i Arjeplogs historia och hur kommunen har formats av både gruvverksamhet och vattenkraft.
– Då behöver vi berätta även om detta. Inte minst ska de som kommer till Silvermuseet få veta något om Laisvall och gruvverksamheten.

undefined
Var plockas svamp? Bär? Hur jagar ni i området? Astrid Lindgren och Isabell Lundberg från Boliden AB samlade in information.

Filmen ”Länge leve gruvan” visades. Den finns i en version på 58 minuter, och en på 29 minuter. Den senare visades i SVT 2010 och nu i klubbstugan. Filmen fick stöd av SVT, Filmpool Nord och Arjeplogs kommun via bygdemedel. Maria Söderberg, producent och filmare, beskrev den stora förvåningen när laven inte föll första gången. Blickarna riktades mot sprängaren och Nitro Nobel som dragit upp planerna tillsammans med Boliden AB.

undefined
"Länge leve laven!" ropade Björn Lestander från Laisvallby när den stora betonglaven inte föll 2006. Publiken på Björnberget skrattade. Scen från filmen.

– Hur kom titeln till? Jo, berättade Maria Söderberg, det var Björn Lestander i Laisvallby som ropade ut "Länge leve laven!" i publikhavet. Scenen finns med i filmen när den första sprängningen misslyckades.
– Han lyckades fånga generationers känsla för både gruvan och människorna på plats. En epok var över. Utflyttningen ett faktum. Laven hade stått klar 1952 och många arbetare hade berättat om hur ordentligt byggd den var. Det blev förstås en knäpp mot gruvbolaget, en oväntad ”plot twist”. Och där i publikhavet fanns också en festlig stämning med många igenkänningar där sprängningen blev en chans att ses och minnas.

undefined
Madelene Johansson medverkade i filmen om sprängningen av laven 2006. Hon har arbetat många år i gruvan, numera bosatt i Norge. Till vänster Maria Söderberg som var rörd och glad att så många kom till visningen om sprängningen.


Madelene Johansson, som medverkar i filmen, var på plats i klubbstugan:
– Det blev en väldigt intressant kväll! Massa fina bilder. Så mycket känslor och minnen som kom tillbaka. Inte minst så går tankarna till de som inte finns med oss längre.
– Det kändes verkligen att ett nytt kapitel i vår historia fogas in i vår samlade kultur. Det var en härlig afton, sa fotograf Johan Fjellström som även var med och filmade den misslyckades sprängningen 2006.
Kvällen efter mötet i Laisvall arrangerades en ny visning med information i Arjeplog på Silvermuseet. 

undefined
I klubbstugan, med stora tavlor om gruvarbete av Albin Amelin och Barbro Holmström, hölls mötet som samlade ett 50-tal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!