Anna Ristin Pavval, Arvidsjaur

Anna Ristin Pavval, Arvidsjaur

Anna Ristin Pavval

Anna Ristin Pavval

Foto: Privat

Familj2020-07-27 05:00

Anna Ristin Pavval, Arvidsjaur har avlidit i en ålder av 76 år, efter en lång tids sjukdom.

Närmast anhöriga är dottern Ann Charlott, hennes man Mikael och barnbarnen Kharma och Gabriel.

Anna föddes i en renskötarfamilj i Tuorpons sameby. Hon såg tidigt det krävande arbetet inom renskötseln. Somrarna tillbringade hon i Parka som ligger mellan Kvikkjokk och Västerfjäll. Vår och höst tillbringade hon i Poullemåive nära kusiner och släktingar. Anna var även med och flyttade med renrajd från Parka till Poullemåive som ligger 1,5 mil från Karatssjön. Det kunde vara en strapatsrik vandring vid dåligt väder.  

Anna började arbeta tidigt i unga år och då inom olika serviceyrken där hon var mycket uppskattad av kunderna, men när dottern Ann-Charlott föddes blev hon hemma med henne. 

Anna var mycket vacker och blev tidigt upptäckt av den duktige fotografen Kurt Wästfeldt i Jokkmokk. Bilderna på henne publicerades i olika tidningar och hon prydde också ett vykort från polcirkeln där hon var klädd i lulesamisk kolt.

Min mamma mötte min pappa Roger Fjällman från Semisjaur Njargs sameby och flyttade med sina renar dit. Där hittade hon också ett av sina favoritställen i Kroumpa som ligger i väglöst land, där min pappa är född och uppvuxen. Många är de vårvintrar, somrar och höstar vi tillbringat där tillsammans.  

1971 fick de mig, sin dotter Ann-Charlott. Under min uppväxt bodde vi i Moskosel och senare flyttade de upp till Tjärnberg där de bodde tills min mamma blev för sjuk för att bo hemma. Min mamma älskade att handarbeta, hon skrev många dikter som ung och på senare år var det barnbarnen Kharma och Gabriel som var hennes största lycka i livet. Den kärlek hon gav mig och sina barnbarn de sista åren trots sin sjukdom kommer jag alltid att bevara i mitt hjärta. 

2014 miste hon sin älskade Roger men nu har de äntligen fått mötas igen.

Dottern Ann-Charlott och systern Esther

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!