Höströda ripbär och hönsbärens lilabruna blad. Förra helgens toppturer vid gränsområdet mot Norge bjöd på färgprakt, sol och värme.
– Det här blev verkligen fina och trevliga dagar, sa Anne Åström och Lena Lindgren från Piteå.
Inte minst tyckte de att vandringarna inspirerade till nya äventyr i ett område med många toppar och leder.
– Jag känner mig privilegerad som kunde delta, sa Cecilia Goldkhul, Älvsbyn, som också hann plocka med sig svamp under vandringarna.
– Jag letade främst kantareller men det blev blek taggsvamp och rynkad tofsskivling som fick följa med hem.
På tre guidade turer, som gick till Stiephaltjåhkkå vid Polcirkeln, Njallavárddo vid gränssten 223 och Risåjvve öster om Vuoggatjålme, deltog nio till tolv vandringssugna. Under lördagen firades också Svenska turistföreningens "Vandringens dag" över hela landet och den gränsnära turen till Njallavárddo var en del av det.
Lördagkväll bjöds vandrarna på rödingmiddag och författarmöten i Vuoggatjålme. Mikael Berglund, som i år belönades med Sveriges radios romanpris för ”Ovanjorden”, berättade om hur hans karaktärer växer fram. Handlingen utspelar sig i Ammarnäs.
Eva Andersson, som i år debuterat med romanen ”Nasafjällets skugga”, beskrev hur hon blivit inspirerad av naturen vid just det här området i Arjeplogs kommun. I boken får man följa journalisten Elin Nilsson som dras in i en mordgåta.
– Snart kommer min roman som ljudbok, kunde hon berätta.
Helgen arrangerades av Top of Arjeplog som ju inte längre har ett kort att kryssa i för besökta toppar. Istället arrangeras enstaka turer och helgvandringar.
– Höstvandringarna har blivit en rolig tradition. Förra året var vi till Ájlisvárre i Piteälvsområdet och året dessförinnan blev det en tvåmilatur till Gujkkultjårro väster om Mierkenis, säger Maria Söderberg, arrangör.
– Naturen växlar i september och det är ögongodis att vara på fjället. En ynnest.