Kronan faller igen – kan påverka räntebeslut

Kronan har fallit mot både dollarn och euron senaste månaden. Det gör det dyrare för den som semestrar i Europa – och kan också bli en huvudvärk för Riksbanken inför höstens räntebeslut.

Så har kronan stått sig mot euron och dollarn hittills i år.

Så har kronan stått sig mot euron och dollarn hittills i år.

Foto: Björn Hellström

Ekonomi2024-07-26 06:48

Sedan mitten av juni har kronan försvagats med runt 5 procent mot euron och runt 4 procent mot dollarn. På torsdagen nådde den svenska valutan tillfälligt sitt årslägsta gentemot euron.

Enligt Karl Steiner, analyschef på SEB, beror de senaste dagarnas fall gentemot dollarn på en lägre riskaptit på marknaden. Stora bolag som Tesla och Alphabet har gjort marknaden besviken med sina rapporter. Utöver det har USA:s president Joe Bidens besked att han inte ställer upp för omval skapat ovisshet.

– Allt kring det amerikanska valet har blivit lite mer osäkert. Marknaden vet inte riktigt hur Kamala Harris står sig mot Trump, eller vad hon har för agenda, och får nu tänka om, säger han.

Inte hela förklaringen

Karl Steiner beskriver det som att dollarn har "stärkts mot det mesta". Dollarn brukar ses som en säker investering när det är skakigt på marknaden, medan småvalutor som den svenska generellt brukar försvagas.

Enligt Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, har kronans fall sannolikt också att göra med att inflationen har sjunkit snabbare i Sverige än i eurozonen.

– Kommunikationen från de olika riksbankscheferna har också varit olika, säger hon.

Medan Riksbanken har flaggat för ytterligare två räntesänkningar i år har ECB inte velat ge någon prognos.

– På kort sikt ser man därför att räntan i Sverige kommer att vara lägre än räntan i Europa. Det i sin tur betyder en kronförsvagning eftersom det innebär att du får en lägre avkastning om du investerar i kronor än i euro, säger Stråberg.

Agera på inflationen

Hon konstaterar att det kommer att bli "märkbart i plånboken" för den som tar en sista minuten till Medelhavet i sommar.

Men om kronan fortsätter att försvagas kan det också bli en huvudvärk för Riksbanken inför nästa räntebesked i augusti.

– Inflationen är i främsta rummet för Riksbanken, men en kronförsvagning kan i sig påverka inflationen. Om kronan fortsätter att försvagas kan det vara så att man från Riksbankens sida beslutar sig för att inte göra lika många räntesänkningar som man tänkt från början, säger Stråberg.

Karl Steiner tror däremot inte att Riksbanken kommer att ta någon större hänsyn till kronan i sin bedömning.

– När inflationen faller mer än väntat måste man agera på det i första hand. Som läget är just nu kan de bara notera att kronan är svag och att delar av det har med det internationella att göra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!