Domen innebär att den bearbetningskoncession som Jokkmokk Iron, ett helägt dotterbolag till brittiska Beowulf, beviljades av regeringen 2022 ligger fast.
Medan rättsprocessen pågått mellan staten och de överklagande parterna – Naturskyddsföreningen och lokala samebyar – har gruvbolaget arbetat på i området.
– Vi är jätteglada över det här beslutet som är väldigt utförligt och grundligt. Vi har inte velat spekulera i det, utan bara låta det ha sin gång, säger Johan Röstin.
Första kvartalet
Arbetet med bland annat miljöstudier och att slutföra en ansökan om miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen kommer att pågå in i nästa år.
– Tanken är att vi ska lämna in allting under första kvartalet nästa år, säger Johan Röstin och fortsätter:
– Vi gör alla de inventeringar som man kan göra och vi har anställt en lokal person i Jokkmokk som kör projektet framåt och håller ihop det.
Bearbetningskoncessionen är belagd med tolv villkor och en dialog med samebyarna pågår.
"Många berörda"
FN:s Unesco har kritiserat gruvplanerna för att hota naturvärden i världsarvet Laponia.
Hur ser ni på oron?
– Man ska komma ihåg att det är över tre mil till det närmaste Unesco-området fågelvägen. Men det är många berörda. Om jag ska vara självkritisk så har vi varit dåliga på lokal kommunikation och transparens. Det är det vi jobbar med nu, säger Johan Röstin, som tillträdde som styrelseordförande i november 2022.
Samtidigt har Jokkmokk Iron och Beowulf haft ett par turbulenta år med snabba omkastningar i ledning och styrelse.
Blir det en gruva, finns förutsättningarna för att ta det i mål?
– Absolut, annars skulle vi inte göra det här.