Trots att inflationen och rÀntorna stigit ett tag tror Magnus Hjelmér, vardagsekonom pÄ Icabanken, att allvaret Ànnu inte sjunkit in för mÄnga hushÄll.
ââDet behövs större beteendeförĂ€ndringar nu för att bryta de gamla vanliga mönstren. Jag tror fortfarande att vi har lĂ„ng vĂ€g att gĂ„ dĂ€r, sĂ€ger han.
Ett tecken pÄ det Àr att svenskarna fortfarande bokar utlandssemestrar inför sommaren. Apollo har till exempel nyligen berÀttat för TT att det bokas "resor i massor", mer Àn före pandemin.
ââFör mig borde det vara ganska otĂ€nkbart och nĂ„got man verkligen behöver fundera pĂ„. Jag tror inte att vi gör tillrĂ€ckligt stora avkall, skulle vi drastiskt minska konsumtionen sĂ„ skulle priserna falla, sĂ€ger Magnus HjelmĂ©r.
AnvÀnder skatteÄterbÀringen
TT: Hur kommer det sig att folk fortfarande har rÄd med semesterresor?
ââMan tömmer nog sparkonton och eventuella buffertkonton. Som ekonom förbryllar det beteendet. Man kanske tar skatteĂ„terbĂ€ringen och elstödspengarna. Men det Ă€r inte alls sĂ€kert att elpriskrisen Ă€r över, vi stĂ„r inför en liknande situation nĂ€sta vinter, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:
ââVi har haft en lĂ„grĂ€ntemiljö och reallöneökningar i massor av Ă„r som har byggt en större medelklass. Det Ă€r svĂ„rt att vĂ€nja sig av med den konsumtionen.
Inte sedan 1951 har matpriserna stigit sÄ hÀr snabbt, enligt Statistiska centralbyrÄn. Med inflationen följer rÀnteökningar. NÀr det kommer till matpriserna behöver vi tÀnka till hur vi handlar och lagar mat, enligt Magnus Hjelmér.
ââDet blir viktigt att verkligen försöka tĂ€nka smart nu. Det gĂ€ller att ta tillvara pĂ„ saker som kan tyckas smĂ„, men som kan fĂ„ stora effekter pĂ„ sikt, sĂ€ger Magnus HjelmĂ©r.
Laga mat flexibelt
Ett sÄdant Àr att Àta det som finns i frysen. Enligt Magnus Hjelmér har en genomsnittlig barnfamilj mat för runt 1 500 till 2 000 kronor i frysen.
Det gÄr ocksÄ att spara pengar pÄ att minska sitt matsvinn.
ââSedan gĂ€ller det givetvis att handla pĂ„ erbjudanden. Det kanske Ă€r lĂ€ge att ta bort "nej tack till reklam"-skylten frĂ„n brevlĂ„dan och börja kika i reklambladen och verkligen jaga lĂ„ga priser, sĂ€ger han.
Det handlar om att shoppa runt och handla dÀr priset Àr lÀgst. Men ocksÄ om att anpassa sin matlagning.
ââMan mĂ„ste vara flexibel och laga mer utifrĂ„n de erbjudanden som finns. Det kanske inte alltid Ă€r falukorven som Ă€r billigast heller, utan det kan finnas vegetariska alternativ. Det gĂ€ller att laga mat som Ă€r i sĂ€song.
MÄnga ekonomer rÀknar med att inflationen kommer börja avta framÄt sommaren. Det betyder dock inte att allt blir billigare igen.
ââĂven om inflationen gĂ„r ner kommer andra stora kostnadsposter att dröja sig kvar. Det gĂ€ller att inte bara fokusera pĂ„ ekonomin fram till sommaren, utan att ocksĂ„ fundera pĂ„ vad som hĂ€nder efter sommaren, sĂ€ger Magnus HjelmĂ©r.