Domstol kan stoppa gruvplaner i Kallak

Regeringen gav för drygt två år sedan grönt ljus för de omstridda planerna på en järnmalmsgruva i Kallak i Jokkmokk. Nu kan Högsta förvaltningsdomstolen upphäva beslutet.
–Vi tycker inte att beslutet är lagenligt, säger Camilla Wikland som företräder Jåhkågasska sameby.

Området där en eventuell gruva i Kallak kan komma att ligga. Arkivbild.

Området där en eventuell gruva i Kallak kan komma att ligga. Arkivbild.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Ekonomi2024-06-25 06:26

Miljörörelsen och de lokala samebyarna har i åratal försökt att stoppa gruvplanerna. Även FN-organet Unesco har varnat. Rennäringen och naturen anses hotad.

Efter en rad turer och instanser landade ärendet på regeringens bord 2017. Några år senare, i mars 2022, beviljades gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines ett bearbetningstillstånd av regeringen.

Den så kallade bearbetningskoncessionen ger företaget rätt att utvinna de malmer och mineraler som finns i det aktuella området, men är inget slutligt tillstånd för att starta en gruva.

Efter att både Naturskyddsföreningen och samebyarna begärt rättsprövning av regeringsbeslutet togs saken upp i Högsta förvaltningsdomstolen i höstas.

Domen meddelas klockan 10 på tisdagen.

Naturskyddsföreningen tycker bland annat att regeringen i sitt beslut bryter mot både Sveriges och EU:s miljökrav.

Enligt advokat Camilla Wikland är det en rad omständigheter som gör beslutet lagvidrigt.

– Det är allt från att det har varit jäv, att det inte motiverats på ett korrekt sätt och strider mot internationella konventioner till att man inte har gjort en korrekt intresseavvägning, säger hon.

Om Högsta förvaltningsdomstolen upphäver regeringens beslut faller bearbetningskoncessionen. Vill gruvbolaget gå vidare måste man då ansöka på nytt hos Bergsstaten.

Fakta: Lång process

Den stora järnfyndigheten utanför Jokkmokk upptäcktes på 1940-talet.

2006 fick Jokkmokk Iron Mines, ett dotterbolag till brittiska Beowulf, undersökningstillstånd.

Provborrningar gjordes 2010 och i samband med provbrytning 2013 utbröt omfattande protester.

Samma år skickade Beowulf in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergsstaten. Myndigheten ville säga ja men frågan hamnade efter många turer hos regeringen 2017, efter att länsstyrelsen i Norrbotten sagt nej.

I mars 2022 beviljade regeringen bearbetningskoncession, vilket ger företaget möjlighet att undersöka gruvplanerna vidare.

I september 2023 hölls förhandlingar i Högsta förvaltningsdomstolen om regeringens beslut efter att Naturskyddsföreningen och de lokala samebyarna begärt rättsprövning.

Den slutliga tillståndsprövningen för en gruva görs av mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!