Miljörörelsen och de lokala samebyarna har i åratal försökt att stoppa gruvplanerna. Även FN-organet Unesco har varnat. Rennäringen och naturen anses hotad.
Efter en rad turer och instanser landade ärendet på regeringens bord 2017. Några år senare, i mars 2022, beviljades gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines ett bearbetningstillstånd av regeringen.
Den så kallade bearbetningskoncessionen ger företaget rätt att utvinna de malmer och mineraler som finns i det aktuella området, men är inget slutligt tillstånd för att starta en gruva.
Efter att både Naturskyddsföreningen och samebyarna begärt rättsprövning av regeringsbeslutet togs saken upp i Högsta förvaltningsdomstolen i höstas.
Domen meddelas klockan 10 på tisdagen.
Naturskyddsföreningen tycker bland annat att regeringen i sitt beslut bryter mot både Sveriges och EU:s miljökrav.
Enligt advokat Camilla Wikland är det en rad omständigheter som gör beslutet lagvidrigt.
– Det är allt från att det har varit jäv, att det inte motiverats på ett korrekt sätt och strider mot internationella konventioner till att man inte har gjort en korrekt intresseavvägning, säger hon.
Om Högsta förvaltningsdomstolen upphäver regeringens beslut faller bearbetningskoncessionen. Vill gruvbolaget gå vidare måste man då ansöka på nytt hos Bergsstaten.