Siffrorna – som visade att andelen unga mellan 18 och 34 i Sverige som bor hemma ökade från 12,5 till 21,9 procent mellan 2022 och 2023 – fick stor spridning via den internationella nyhetsbyrån Bloomberg. Även TT publicerade siffrorna i en nyhetstext som fick stor spridning bland svenska medier.
Nu meddelar Statistiska centralbyrån (SCB), som regelbundet levererar data om invånare i Sverige till Eurostat, att de har gjort ett fel i en dataleverans som gör att statistiken blir missvisande.
– Felet ligger hos SCB och inte Eurostat, säger Thomas Helgeson, sektionschef för ämnesområdet levnadsförhållanden och demokrati vid SCB.
Enligt Helgeson ser det ut som att den egentliga andelen unga som bodde hemma 2022 låg på cirka 20 procent, vilket skulle betyda att förändringen mellan 2022 och 2023 är marginell. SCB behöver dock göra en ny datakörning för att få fram en exakt siffra, vilket kan ta en eller två veckor.
Helgeson understryker att det är beklagligt när fel upptäcks i efterhand.
– Vi kollar framförallt på vår egen publicering. Sedan är det så att Eurostat, men även OECD och andra, publicerar siffror som är baserade på SCB:s data. Vi kan inte kolla allt, men vi kollar så gott vi kan.