Det har varit på gång länge och kritiken har bitvis varit hård. Men nu är det dags – efter ett par år av parallellkörningar av systemet som syftar till att göra elöverföringen mellan och inom länderna i Norden effektivare.
– I Norden kan vi överföra nästan tio procent mer el över tid, vilket förstås är jättebra, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.
Mer exakt bild
Det nya sättet att i förtid beräkna hur mycket el som får plats i elkablarna kallas flödesbaserad kapacitetsberäkning och bygger på en EU-reglering.
– Det handlar om att med hjälp av mer data från nätet, verkligheten, ge en mer exakt bild av hur mycket man kan överföra mellan olika delar i Sverige och i Norden och mellan Europa och Norden, säger Ek.
Enkelt uttryckt kan systemet bättre läsa av om det blir fullt i en ledning, då kan elen styras om till andra lediga kablar.
29 oktober trycker stamnätsoperatörerna i Norden på knappen. Då blir det premiär för handel, den så kallade dagen-före-handeln. 30 oktober blir sedan första dagen då elen ska distribueras och betalas för, enligt det nya systemet. Och effekten lär bli omedelbar.
– Vi ser att det kommer att bli en förändring, säger Ek.
Men även om det blir effektivare sammantaget för Europa och Norden pekar kritikerna på att svenska konsumenter och företag knappast kommer ut som vinnare, tvärtom.
– Det är korrekt att Sverige inte alltid får nyttan av det här, säger Erik Ek.
Testkörningar har visat att elpriset stiger för de flesta, utom i elområde 4 (Sydsverige) som preliminärt får två procent lägre elpris än med det gamla, i dag gällande, systemet.
Resten av Sverige (elområde 1-3) får ungefär tio procent dyrare elpris
Jämna ut
Totalt sett kommer flödesbaserad kapacitetsberäkning jämna ut priserna, enligt Ek.
– Mer kraft har kunnat köras ner till söder, säger han.
Det har också visat sig att vissa områden i Norge får lägre elpris när de kan använda det svenska elledningssystemet för transport av ström från norr till söder.
– Vi drar nytta av varandra, säger Erik Ek.
När Sverige har de högsta elpriserna, vid smällkalla vinterdagar, så ska svenska konsumenter kunna dra nytta av det effektivare elöverföringssystemet, är det tänkt.