Situation i äldreomsorgen i Västerbotten är allvarlig

Debatt. Att anställda ska behöva kämpa för att få skydd för att kunna vara trygga på arbetet är en skam, skriver Kommunal.

Skyddsombuden kommer att kräva att arbetsgivaren fullt ut tar sitt ansvar för arbetsmiljön.

Skyddsombuden kommer att kräva att arbetsgivaren fullt ut tar sitt ansvar för arbetsmiljön.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Vård2020-04-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalen vittnar om avsaknad av personlig skyddsutrustning, information och beredskap på äldreboenden och i hemtjänsten.

Enligt en enkätundersökning som Kommunal gjort rapporterar 85 procent av de svarande skyddsombuden i Västerbotten att personalen inom hemtjänsten känner oro över tillgången på skyddsutrustning. 80 procent av de svarande anser att personalen på äldreboendet känner oro. Och bara lite över hälften, 62 procent av de svarande skyddsombuden i hemtjänsten, svarar att det finns skyddsutrustning för att skydda sig själv och omsorgstagare från smitta på arbetsplatsen. På äldreboendet är siffran 71 procent.

Det är oacceptabelt.

Nu tar Kommunal på sig hårdhandskarna för att skydda liv och hälsa.

Att lägga ett skyddsstopp är alltid sista utvägen, men Kommunals ansvar är för medlemmarna.

Enligt våra nya riktlinjer till skyddsombuden kommer vi att kräva att arbetsgivaren tar sitt ansvar för arbetsmiljön fullt ut:

Arbetsgivaren ska tillhandahålla arbetskläder med kort ärm. De ska bytas dagligen, eller vid behov. Det ska finnas omklädningsrum för personalen.

Om något av detta saknas uppmanar vi skyddsombuden att omedelbart lägga en begäran, en så kallad 6:6 a-anmälan, till arbetsgivaren. Detsamma gäller om det saknas personlig skyddsutrustning. Om skyddskläder och personlig skyddsutrustning saknas vid vård av en covid-19-sjuk vård- eller omsorgstagare blir det skyddsstopp.

Att vård- och omsorgsanställda, som just nu bär Sverige genom den här krisen, ska behöva kämpa för något så grundläggande som att få nödvändiga skydd för att vara trygga på arbetet är en skam. Vi gör vårt, vi kämpar i frontlinjen för de äldre mot pandemin. Vi ska inte tvingas välja mellan vår egen hälsa och omsorgen om de som vi har hand om.

Nu är det arbetsgivarnas tur att ta sitt ansvar. Dessutom är det bästa sättet att förhindra smittspridning att skydda de som skyddar de mest sköra äldre.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal

Håkan Nilsson, ordförande Kommunal avdelning Västerbotten