Vi vill stärka de lokala hushållens ekonomi

Vi kan bara beklaga att Socialdemokraterna, i en replik i Norran (24/4) stänger dörren för att stärka hushållens ekonomi i Skellefteå kommun, genom att säga nej till vårt förslag att dela ut delar av Skellefteås Krafts exceptionellt höga vinst för 2022.

" Ägandet av ett energibolag ger Skellefteå kommun unika förutsättningar, vilket vi värnar. Sedan är det rimligt att föra en diskussion om vad vi gör av dessa förutsättningar."

" Ägandet av ett energibolag ger Skellefteå kommun unika förutsättningar, vilket vi värnar. Sedan är det rimligt att föra en diskussion om vad vi gör av dessa förutsättningar."

Foto: Lars Eriksson

Slutreplik2023-05-04 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt förslag innebär att en majoritet av el-kunderna i ägarkommunen Skellefteå skulle få en rabattering/stöd på mellan cirka 4 900 kronor och cirka 7 000 kronor, beroende på förbrukningsnivå. I tider av höga priser på mat, transport- och uppvärmningskostnader är detta viktiga pengar, inte minst för de hushåll som lever på marginalerna.

Nationellt gör nu M-KD-L-regeringen sitt bästa för att städa upp efter åtta år med socialdemokratiskt styre. Ett rödgrönt styre som ledde fram till ett raserat elsystem, genom nedläggning av fullt fungerande kärnkraft, och världens högsta priser på bensin och diesel redan innan Ukrainakriget, genom införandet av reduktionsplikt.

M-KD-L-regeringen kommer nu att betala ut el-stöd till hushåll och företag i Norrland, bränsleskatten har redan sänkts med en krona per liter och till nästa årsskifte sänks reduktionsplikten till EU:s miniminivå. Härtill arbetar regeringen vidare för en stärkt energiförsörjning med låga priser och lägre pris på bränsle.

Regeringens insatser för att återupprätta ett fungerande elsystem och stöd till hushållen står inte i något motsatsförhållande till det förslag som Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lägger fram i Skellefteå. Ägandet av ett energibolag ger Skellefteå kommun unika förutsättningar, vilket vi värnar. Sedan är det rimligt att föra en diskussion om vad vi gör av dessa förutsättningar.

Tack vare Skellefteå Krafts förvaltande av vattenkraftverk i Skellefteå älv möjliggörs stora delar av den energiproduktion som el-kunderna köper. Detta lägger grunden till bolagets resultat och i förlängningen den utdelning som Skellefteå kommun årligen tar ut ur bolaget. Alla kunder bidrar således till investeringar och välfärd i Skellefteå. Det vi vill göra är att dra nytta av bolagets rekordvinst under 2022 och stärka de lokala hushållens ekonomi, utöver redan planerade investeringar och bidrag till välfärden.

Vi konstaterar avslutningsvis att det finns andra kommunalt ägda energibolag, som betraktas som seriösa, som på ett liknande sätt stödjer och delar ut rabatter till kunder i ägarkommunen. Om den politiska viljan finns är det möjligt.

Att Socialdemokraterna i Skellefteå inte vill stärka de lokala hushållens ekonomi är därför illa.