Vårt mål är ett tryggt samhälle

Slutreplik på artikeln "Arbete för trygghet kräver större visioner" (16/5).

" Centralt i vårt samhällsbygge är medborgarnas trygghet. Därför fortsätter vi att sätta fokus på brottsbekämpning och förebyggande arbete, på alla politiska nivåer."

" Centralt i vårt samhällsbygge är medborgarnas trygghet. Därför fortsätter vi att sätta fokus på brottsbekämpning och förebyggande arbete, på alla politiska nivåer."

Foto: Johan Nilsson/TT

Slutreplik2023-05-31 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill utveckla samhället så att det värnar den enskildes frihet, medborgarnas trygghet och våra gemensamma framsteg. Alla invånare ska ges förutsättningar att växa och söka egen lycka samtidigt som de ska avkrävas ett ansvar för sig själv, sina medmänniskor, samhället och framtiden. I vägen för den framtidsvisionen finns problem som politiken har att lösa. Ett sådant samhällsproblem är den ökade otryggheten, som Socialdemokraterna misslyckats att stävja under de senaste åtta åren.

M-KD-L-regeringen har, tillsammans med SD, satt fokus på att minska brottsligheten och öka tryggheten i vårt land. Regeringen gör nu de största satsningarna på rättsväsendet i Sveriges historia. Tillsammans ett brett paket, från tidiga insatser och förebyggande arbete till straffskärpningar, är målet att minska utanförskap och trycka tillbaka den våldsbejakande och organiserade brottsligheten.

De senaste åren har dessvärre den organiserade brottligheten också fått fäste i Norrland. Mycket av den kan kopplas till droghandel, sexköp och trafficking. I Skellefteå finns också ett tilltagande problem med bland annat narkotikahandel. Detta syns också i kommunens egna otrygghetssiffror, som är en av flera temperaturmätare på samhällsutvecklingen. Trots det har den S-ledda politiska majoritet inte lagt fram tydliga politiska förslag som lokalt kan möta en oroande utveckling.

Moderaterna har å andra sidan lagt fram en rad förslag som både inbegriper förebyggande arbete som brottsbekämpande åtgärder. Allt från ekonomiska prioriteringar på Skellefteås skolor, så att ungdomarna ges bättre möjlighet till en bra start i livet, till satsningar på fler kommunala ordningsvakter och kamerabevakning av brottsutsatta platser. Det är i ljuset av våra många förslag som idén om en utökning av socialtjänstens fältverksamhet ska ses. Det är ytterligare ett av våra trygghetsskapande och förebyggande förslag, för att fånga upp ungdomar på glid.

Vår politiska strävan är ett samhälle som värnar den enskildes frihet, skapar förutsättningar för invånarna att växa och som lägger grunden för utveckling av gemensamma framsteg. Centralt i vårt samhällsbygge är medborgarnas trygghet. Därför fortsätter vi att sätta fokus på brottsbekämpning och förebyggande arbete, på alla politiska nivåer.