Magnus Nilsson (S) kritiserar mig för att ha avstått från Mänskliga Rättighetsdagarna och anklagar mig för att "motarbeta muslimers rättigheter". Detta är en allvarlig, men felaktig anklagelse. Mitt beslut handlar inte om att tysta någon, utan om att markera mot en organisation vars handlingar står i direkt konflikt med MR-dagarnas syfte.
Ibn Rushd har fått sitt statsbidrag indraget av Folkbildningsrådet med motiveringen att de inte uppfyller de demokratiska krav som staten ställer. Bland annat har de, av ledande terrorforskare, kritiserats för kopplingar till det islamistiska Muslimska Brödraskapet och för att arrangera evenemang där kvinnofientliga, homofobiska och antisemitiska åsikter uttryckts. Svenska kommittén mot antisemitism har lyft att organisationen gett utrymme åt talare med antisemitiska åsikter. Att ignorera detta och låta Ibn Rushd spela en framträdande roll under ett evenemang som ska främja mänskliga rättigheter underminerar arrangemangets trovärdighet.
För mig är det särskilt viktigt att stå upp för de nationella minoriteterna. Den judiska minoriteten, som redan lever under ett hot av antisemitism, påverkas direkt av att aktörer som Ibn Rushd legitimeras. I Skellefteå väljer många judar att inte ge sig till känna på grund av rädsla. Det är ett samhällsklimat vi måste förändra, och det börjar med att vi är konsekventa i vilka värderingar vi stöttar.
Nilsson menar att jag borde ha deltagit för att "lyssna på andra röster". Men att delta i ett evenemang där Ibn Rushd ges legitimitet hade skickat fel signaler, särskilt till de minoriteter som organisationens agerande har påverkat negativt. Att stå upp för mänskliga rättigheter handlar om att vara konsekvent – inte att kompromissa för att undvika kritik.
Det är också felaktigt att påstå att jag eller Moderaterna skulle motarbeta muslimers rättigheter. Min kritik riktar sig mot Ibn Rushd som organisation, inte mot någon religion. Alla grupper har rätt att delta i det offentliga samtalet. Men det måste ske på en grund av demokratiska värderingar som stärker minoriteters rättigheter – inte försvagar dem.
MR-dagarna är viktiga, och jag hoppas att de framöver kan bli en ännu starkare plattform för mänskliga rättigheter. Trovärdigheten i detta arbete är inte något vi kan kompromissa bort.
Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun