När jag i våras presenterade regeringens havsmiljöproposition, gav vi flera viktiga och historiska besked för sill- och strömmingsbeståndens överlevnad. Nu genomförs faktiska beslut och förändringar som leder till renare hav och rikare fiskbestånd. Det är något som alla vänner av våra hav borde välkomna.
Östersjön hade inte befunnit sig i en lika allvarlig situation om dessa beslut hade fattats långt tidigare. Som liberal minister är jag självklart stolt över att kunna genomföra en mer ambitiös politik på området än vad Miljöpartiet lyckades med under sina nästan åtta år i regeringsställning. Men det allra bästa för våra hav hade varit om dessa beslut hade tagits redan under Miljöpartiets tid vid makten.
Nu gör vi allt vi kan för att Östersjöns ekosystem och den småskaliga fiskerinäringen ska slippa stå inför en oåterkallelig katastrof, genom att säkra sillens och strömmingens överlevnad och låta bestånden stärkas. Regeringen är överens om att trålgränsen ska flyttas ut till 12 sjömil från kusten, längs hela Östersjökusten, inklusive Gotlands- och Ölandskusterna. Det är ett efterlängtat besked som många svenska miljöorganisationer drivit på för och hoppats på under många år.
Vi förbjuder bottentrålning i särskilt skyddade områden – något som Miljöpartiet lät vara tillåtet under sin tid vid makten. Vi går fram med åtgärder mot övergödningen och stärker arbetet med akvatisk restaurering, som innebär att man med hjälp av grävmaskiner och annan utrustning skapar fysiska miljöer som gynnar fiskens förökning. I alla internationella förhandlingar om fiskekvoter driver Sveriges regering en restriktiv linje.
Liberalerna har en lång och stolt historia av att driva på för havsmiljöfrågorna och en ambitiös vattenmiljöpolitik. Med tanke på den kritiska situation som sill- och strömmingsbestånden befinner sig i, krävs ännu starkare åtgärder. Vi behöver begränsa fisket till en ansvarsfull nivå, med en generell minskning av fiskekvoterna så att beståndet kan öka till hållbara nivåer igen.
Miljöpartiet må vara stolta över sina stora ord, men i praktiken drev de aldrig igenom de beslut som krävs för att rädda strömmingen och havsmiljön i Östersjön. Därför tar regeringen nu de första stegen för att kunna återupprätta Östersjöns hälsa igen, efter många år av att alldeles för lite har gjorts.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)