SD och M – brutna vallöften och dåliga undanflykter

Texten är S slutreplik på de svar som SD (13/4) respektive M (14/4) skickat in på artikeln "Stoppa SD:s anti-norrlandspolitik" (5/4).

"Den norrländska erfarenheten av högerregeringar kan liknas vid att stå vid sidlinjen och se hur alla andra springer förbi."

"Den norrländska erfarenheten av högerregeringar kan liknas vid att stå vid sidlinjen och se hur alla andra springer förbi."

Foto: Henrik Montgomery/TT

Slutreplik2023-04-26 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tar det igen, av de utlovade stora prissänkningarna på bensin och diesel blev det 14 öre. Och det var först efter en våg av kritik som regeringen tog sitt förnuft till fånga och inkluderade norra Sverige i elstödet, dock är majoriteten av våra företag lämnade utan. Just hanteringen av elstödet är på sätt och vis talande för hur borgerligheten ser på vår del av landet.

Den norrländska erfarenheten av högerregeringar kan liknas vid att stå vid sidlinjen och se hur alla andra springer förbi. De stora skattesänkningarna träffar inte i första hand Norsjö, Malå eller Robertsfors utan landar hos de välbeställda i storstäderna. Infrastruktursatsningar hamnar sällan norr om Dalälven. Däremot slår högerns neddragningar på välfärden alltid stenhårt mot landsbygden, där gleshet och långa avstånd driver upp kostnaderna för kommunal service.

Med Sverigedemokraterna som en del av regeringsunderlaget blir läget än mer allvarligt eftersom partiet inte ställer upp på premissen att en omställning mot en mer hållbar, fossilfri, produktion är nödvändig. 

Norra Sverige är just nu ett drivhus för nya djärva idéer som kommer att bidra till att lösa några av vår tids stora utmaningar. Men från SD hörs bara ifrågasättanden och misstänkliggöranden. Inte en tanke på att hela världen konkurrerar om få del av det som växer fram i norra Sverige: tusentals välbetalda jobb som bär in i framtiden. Det är ingen naturlag att framtida etableringar ska hamna i norra Sverige, och utsikterna förbättras inte av att det största högerpartiet gör sitt bästa för att undergräva satsningarna.  

Hur Moderaterna, det historiskt sett näringslivsvänliga partiet, kan göra sig beroende av ett parti som riskerar skjuta mångmiljardinvesteringar i sank är för oss ett mysterium.

Socialdemokraterna kommer att fortsätta kämpa för Norrland. Vi kommer att hålla moderater och sverigedemokrater ansvariga för dess löftesbrott. Edward Riedel och Moderaterna må agera dörrmatta men vi kommer aldrig acceptera att SD:s framstegsfientliga retorik tillåts bli politik som hotar jobb och utveckling i norra Sverige.