Samverkan bättre än jobbcoacher

Slutreplik på Skellefteå kommuns replik ”Vi stöttar både arbetsgivare och arbetskraft” i Norran den 15/11.

”Kommunen ska inte bedriva osund konkurrens på en marknad där redan finns privata företag.”

”Kommunen ska inte bedriva osund konkurrens på en marknad där redan finns privata företag.”

Foto: Lars Andersson

Slutreplik2023-11-27 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur ska den kommunala organisationen agera när det är dubbelt så många lediga jobb som arbetslösa i Skellefteå? ”En extraordinär situation innebär att vi behöver vrida och vända på varje möjlighet att stötta både arbetsgivare att hitta arbetskraft likväl som att hjälpa människor att hitta jobb och vara behjälpliga vid inflyttning”, skriver marknadskontoret i Norran den 15 november.

Det har lett fram till att Welcome house erbjuder jobbcoaching i kommunal regi till både arbetslösa och de som vill byta jobb. Men tillvägagångssättet är fel eftersom det drabbar de privata företag som redan idag matchar och rekryterar ny personal till näringslivet i Skellefteå. Kommunen ska inte bedriva osund konkurrens på en marknad där redan finns privata företag.

Istället för att konkurrera ut de fristående aktörerna borde kommunen samarbeta med de coachningsföretag som redan idag matchar och rekryterar ny personal till näringslivet i Skellefteå. Welcome house behöver etablera samverkan med:

· Arbetsförmedlingen så att fler arbetslösa får ta del av matchning och karriärvägledning som leder till jobb i Skellefteå.

· Omställningsorganisationerna. Både arbetslösa och anställda har stora möjligheter att få omställnings- och kompetensstöd som kan leda till jobb i Skellefteå.

· Rekryterings-, utbildnings- och bemanningsföretag. Den privata tjänstesektorn växer också så det knakar i Skellefteå och många av de nya jobben skapas i tjänsteföretagen.

Visst är det positivt att Helena Renström och Therese Melander från Skellefteå kommun vill ha en dialog med fristående matchnings- och utbildningsföretag. Vi ser därför fram emot en gemensam inbjudan från kommunen och Arbetsförmedlingen om hur de privata matchnings- och utbildningsföretagen och omställningsorganisationerna i ännu högre grad kan lösa rekryteringsproblemen för företagen i Skellefteå.