Det var inte sista natten med gänget.
Det var den första dagen.
Det nya kommunfullmäktige i Skellefteå avverkade sitt första sammanträde på tisdagen. De nyvalda ledamöterna hade 52 ärenden att ta ställning till, 421 sidor handlingar att nogsamt studera.
Ett av ärendena handlade om att införa en obligatorisk förskoleverksamhet, med särskild svenskundervisning, för nyanlända barn.
Även om mycket var nytt så var det mesta precis som förr. Bland annat vänstermajoritetens – nuförtiden Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i samverkan – nedärvda sed att säga nej till det mesta som de inte själva kommit på. Att Andreas Westerbergs (L) och Lars Åhmans (L) motion om språkförskola för nyanlända barn röstades ner kom därför inte som någon överraskning.
Däremot var det både sorgligt och beklagligt att den inte lyckades passera nålsögat.
Även om mycket var nytt så var det mycket som var precis som förr.
Det var i våras som Liberalerna på riksplanet lanserade idén att göra det obligatoriskt för nyanländas barn att gå i förskolan. Inspiration hämtades från det danska integrationsprogrammet.
Det både var och är ett klokt förslag. Oavsett om det läggs på riksplanet eller hamnar på kommunfullmäktiges bord i Skellefteå.
Det är ett förslag som har förutsättningar att både förbättra integrationen och stärka barnens möjligheter att senare i livet klara av skolan med goda resultat.
Tyvärr tyckte vänstermajoriteten annorlunda. Hänvisade till att det redan pågår ett pilotprojekt i Jörn. Ungefär som att säga att det bara är nyanlända barn i Jörn som behöver hjälp med språket.
Så är det naturligtvis inte.
För ett parti som Socialdemokraterna, som vitt och brett, närhelst tillfälle ges, talar om behovet av att arbeta politiskt för ett solidariskt och jämlikt samhälle, är det ett högst märkligt ställningstagande. Eller för att citera Andreas Westerbergs och Lars Åhmans motion: ”Språk är makt och att lära sig svenska är i högsta grad en rättighetsfråga.”
För barn med föräldrar som inte talar svenska hemma kan en obligatorisk språkförskola vara skillnaden mellan att lyckas och misslyckas i skolan. Det finns forskning som pekar på att barn från socioekonomiskt sämre förhållanden, men som gått i förskola, klarar sig bättre än dem med motsvarande bakgrund som inre gjort det.
Slutsats: Utan bra kunskaper i svenska blir det svårt att klara av skolan.
Så vad Socialdemokraterna i Skellefteå egentligen säger nej till är att ge alla barn i Sverige en bra start i livet.