Det är härligt med sportlov.
Samtidigt är loven ett av många tillfällen när klasskillnaderna märks som allra mest.
En tredjedel av alla inom arbetaryrken har inte gjort något semesterresa, eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn. Som jämförelse så är motsvarande siffra för tjänstemän 12 procent bland männen och 17 procent bland kvinnorna.
För många barn till föräldrar som arbetar inom låglöneyrken innebär det att man får stanna hemma medan många av klasskamraterna åker bort på sportlovet.
LO vill öka jämlikheten så att även barn till arbetare får samma möjligheter till ett spännande sportlov
För många barn till föräldrar som arbetar inom låglöneyrken innebär det att man får stanna hemma medan många av klasskamraterna åker bort på sportlovet.
För att öka jämlikheten måste både lönerna öka och rätten till heltid med schyssta villkor införas. I dag arbetar stora grupper inom till exempel vård och handel på ofrivillig deltid. Det leder till lägre lön men också till svårigheter att planera sitt liv eftersom man hela tiden måste stå till arbetsgivarens förfogande.
Det finns också flera skatteundantag som gynnar höginkomsttagare som måste tas bort. Då kan vi få ett skattesystem som är rättvist och som inte beskattar arbetare hårdare än höginkomsttagare.
LO vill att Sverige ska bli mer jämlikt. Men då behöver regeringen agera för att öka jämlikheten och arbetsmarknaden utvecklas för att bli mer jämlik.
En topp-vd tjänar i dag lika mycket som 76 arbetarkvinnor. För att utjämna det behövs både ett mer rättvist skattesystem och rejäla löneökningar för dem som tjänar minst.
Vasilios Papoutsis, ordförande för LO-facken Skellefteå
Leif Högbom, ordförande LO-facken Vännäs Bjurholm