Replik på Sofia Nerbrands ledare ”Lärare ska inte behöva vara ordningsvakter” publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 20 mars 2019.
Tack för att du lyfter de ibland svåra förhållandena som finns i vissa svenska skolor.
Skolinspektionen har på flera sätt pekat på hur angeläget det är att kommuner och fristående skolor ger lärare goda förutsättningar att utföra sitt yrke.
Skolinspektionen arbetar utifrån riksdagens lagstiftning och regeringens instruktion. Ibland innebär de lagar vi har att tillämpa att svåra avvägningar måste göras, särskilt vad gäller kränkande behandling. Å ena sidan har en lärare både rätt och skyldighet att ingripa enligt tillsynsplikten. Å andra sidan får inte någon elev bli kränkt.
I Sverige har vi skolplikt och det råder nolltolerans mot kränkningar. Det är därför olyckligt när förenklingar och felaktigheter återberättas i debatten. Det gäller bland annat det fall i Malmö som du refererar till i din ledare i Norran (20/3 2019). De korrekta omständigheterna i ärendet är följande:
Skolinspektionen fann för det första att eleven vid flera tillfällen hade utsatts för kränkande behandling av en anställd vid skolan, inte av en legitimerad lärare. När ärendet överlämnades till Barn- och elevombudet (BEO) för bedömning av skadestånd fann BEO, i likhet med Skolinspektionen, att eleven blivit utsatt för fysisk kränkande behandling av den anställde vid tre tillfällen.
I samband med detta framställde BEO ett skadeståndsanspråk om 25 000 kronor för elevens räkning.
I ärendet fanns mycket riktigt uppgifter om att eleven stört ordningen. Vid samtliga av dessa tre tillfällen konstaterades dock att elevens ordningsstörande beteende inte varit av sådan grad att det varit befogat för den anställde att ingripa fysiskt mot eleven på det sätt hen gjorde.
Det är viktigt att komma ihåg att vi i Sverige har en stor och professionell lärarkår. Förra året avkrävdes skadestånd av huvudmän i färre än 20 fall på grund av att legitimerade lärare utsatt elever för kränkningar. Oftast kan en legitimerad lärare hantera ordning och reda i klassrummen. Men undantagen måste tas på allvar, för både elevernas och lärarkårens bästa.
Skolinspektionen välkomnar en diskussion om de villkor som gäller för både lärare och elever, men diskussionerna måste grunda sig på korrekta fakta.
Jonny Wagman Söderström, kommunikatör Skolinspektionen
Lärare ska inte behöva vara ordningsvakter