Det finns många ungdomar som vill bo på landsbygden, ha nära till jobbet och kunna kombinera det med ett bra familjeliv.
Förutsättningen är dock att det ska finnas barnomsorg inom rimligt avstånd.
Vad är då ett rimligt avstånd? Som vi kunde läsa i Norran (30/10 2018) får man pendla tolv mil varje dag om man bor och arbetar i Fällfors, och vill använda sig av kommunal barnomsorg.
60 mil i veckan. Det tycker inte vi är det minsta rimligt. Tvärtom.
Det börjar bli några år sedan Skellefteå kommun stängde skolan i Fällfors, trots livliga protester från föräldrar som såg de uppenbara konsekvenserna. Dels för barnen och deras familjer, dels för risken att hämma utvecklingen i stort.
När man stänger en skola innebär det att man plockar bort en rad arbetstillfällen. Lärare, vaktmästare, lokalvårdare och skolkökspersonal bara för att nämna några.
På en mindre ort får det såklart stora konsekvenser. Risken att man skyndar på avvecklingen är given.
I Fällfors valde kommunen att inte bara att lägga ner låg- och mellanstadiet. I skuggen av alla diskussioner kring skolan passade man även på att lägga ner all barnomsorg.
På en mindre ort får det stora konsekvenser. Risken att man skyndar på avvecklingen är given.
Ett hårt slag mot en bygd som vill utvecklas.
Som en konsekvens av det beslutet får barnen i Fällfors finna sig i långa dagar och många mil i bil, med allt vad det innebär.
Barnen och deras föräldrar utsätts dagligen för onödiga risker i trafiken och självfallet uppstår ett slöseri med tid, pengar och miljö. Dessutom en massa krångel.
Enligt artikeln i Norran säger föräldrarna att det i dagsläget finns 16 barn i förskoleåldern i Fällfors. Räknar man med närliggande byar, som tidigare utgjorde skolans upptagningsområde, är det förstås fler.
Vi tycker att för- och grundskolenämnden ska ta barnfamiljerna på allvar. Vi behöver fler företag och fler arbetstillfällen i Skellefteå. Vi vet att kompetensförsörjningen är ett problem.
Vi tror dessutom att det snabbt skulle vara enkelt att få fram ändamålsenliga lokaler, eftersom kommunen nyligen bedrivit barnomsorg, såväl i Fällfors som i närliggande Norrlångträsk.
Även matfrågan verkar det finnas en lösning på.
För att Skellefteå ska utvecklas krävs det att kommunen är attraktiv och vill erbjuda en grundservice i form av barnomsorg där det finns barn. Det gäller oavsett var i kommunen man bor.
För oss är det en självklarhet att utveckla Fällfors. Inte att avveckla.
Carina Sundbom, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå
Katarina Larsson (C), ledamot kommunfullmäktige i Skellefteå
Maria Sandström (C), ersättare kommunfullmäktige i Skellefteå