Vi måste lära av historien i stället för att återupprepa misstagen

Replik. Det finns ingen anledning för mig att försvara dumheter som begåtts i historien. Men till skillnad från ovan nämnda skribenter tycker jag att det finns anledning att lära av historien i stället för att återupprepa tidigare misstag.

Samhälle och välfärd2018-11-19 14:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Jonas Anderssons, SD (riksdagsledamot från Västerbottens län) och Markku Abrahamssons (gruppledare för Sverigedemokraterna i Skellefteå) replik ”Nationalism är inte synonymt med rasism”, publicerad på norran.se måndagen den 12 november 2018.

I ett genmäle på mitt debattinlägg ”Nationalismen och rasismen går klo i klo” (Norran 5/11 2018) försöker Jonas Andersson och Markku Abrahamsson från Sverigedemokraterna att bemöta mitt påstående om att nationalism och rasism hör ihop.

Som seden bjuder tar de upp beslut som fattats av tidigare socialdemokratiska regeringar.

Det finns ingen anledning för mig att försvara dumheter som begåtts i historien. Men till skillnad från ovan nämnda skribenter tycker jag att det finns anledning att lära av historien i stället för att återupprepa tidigare misstag.

Precis som nationalromantiker och nationalister försökte leta fram och återuppväcka gamla traditioner på 1800-talet försöker Sverigedemokraterna leta fram ett Sverige som fanns en gång. Det kanske är därför de gärna lyfter fram Per-Albin Hansson och folkhemmet som lanserades i en debatt 1928.

Visst är det så att olika ideologier kan förvanskas och nyttjas till onda syften.

Men just nationalismens mål är ett problem i sig. Dess mål är nationalstater.

Skribenterna ovan beskriver detta ganska bra: ”svenskt språk, svensk kultur, svensk historia och svensk tradition får en särskild roll i Sverige i förhållande till andra länders. För att en nation ska hållas ihop, och inte krackelera, krävs sådana gemensamma nämnare som klister.”

Om Sverige ”krackelerar” så är det inte på grund av bristande kunskaper i svenska traditioner. Sverige har stora ekonomiska klyftor, vi har social utslagning och hög arbetslöshet i vissa grupper.

Men detta beror inte på ”avsaknad” av svenska värderingar utan på samhällsstrukturer som skapar ”vi och dem”.

Nationalism innebär att en stat ska bestå av huvudsakligen ett folkslag, och att detta folkslags kultur, traditioner och historia är viktigare än andras.

Detta leder till främlingsfientlighet och rasism.

Daniel Ådin (S), ledamot kommunfullmäktige i Skellefteå

Nationalismen går klo i klo med rasismenNationalism är inte synonymt med rasism