Vårt lands ensamma har inte tid att vänta

Debatt. Vi liberaler vill stärka arbetet mot ofrivillig ensamhet. Statsbudgeten för 2020 avsätter medel för att motverka ensamhet inom äldreomsorgen. Vi hoppas att volontärer och ideella krafter får stort stöd där, liksom arbetet för profilboenden och hemtjänst med till exempel HBTQ-inriktning eller teckenspråkskunnig personal.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle och välfärd2019-12-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Flera hundra människor hittas varje år, döda sedan länge, utan att någon tänkt att denna medmänniska fattats dem. Så sorgesamt.

Fyra av tio svenskar har upplevt sig ofrivilligt isolerade. Inom äldreomsorgen så många som två av tre. 150 000 av oss har kontakt med andra bara någon eller några gånger i månaden. Var femte som dör på sjukhus, dör ensam. Åtta av tio anhörigvårdare känner sig ensamma även i tvåsamheten.

148 forskningsstudier visar att ofrivillig isolering skadar oss lika mycket som rökning och fetma. Smärta förvärras, vi blir deprimerade och får svårt att försvara oss mot infektioner.

Ett socialt nätverk kan halvera risken för förtida död.

Vi liberaler vill radikalt stärka arbetet mot ofrivillig ensamhet. Statsbudgeten för 2020 avsätter medel för att motverka ensamhet inom äldreomsorgen. Vi hoppas att volontärer och ideella krafter får stort stöd där, liksom arbetet för profilboenden och hemtjänst med till exempel HBTQ-inriktning, arabisktalande eller teckenspråkskunnig personal.

Vi liberaler vill dock mer: människor i alla åldrar kan isoleras. I Sveriges riksdag har vi därför krävt en nationell strategi mot ofrivillig ensamhet – och vi hoppas att fler ser det vi ser. Vi föreslår att en grundlig genomlysning ska ifrågasätta allt från stadsplanering och transporter till kultur, civilsamhälle och näringsliv.

Regler behöver underlätta för boenden där människor i alla åldrar kan få social samvaro och hjälp med bibehållen självständighet. Vinstskatten vid flytt behöver sänkas, taket i bostadstillägget höjas och sociala behov måste väga tyngre när en människa ansöker om äldreomsorg. Kunskapen och evidensbaserade metoder måste lyfta fram och stärka det engagemang som redan finns.

Som förtroendevalda är det vårt ansvar att vända på varje sten för att minska påtvingad ensamhet.

Vårt lands ensamma har inte tid att vänta.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot från Uppsala län, socialpolitisk talesperson

Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot från Stockholms län, folkhälsopolitisk talesperson

Christina Soldan, gruppledare för Liberalerna i Skellefteå

Kerstin Olofsson (L), vice ordförande Skellefteå kommunfullmäktige

Shervin Ahmadzadeh, ordförande för Liberalerna i Skellefteå

Stina Engström (L), ledamot Skellefteå kommunfullmäktige