Debatt. Det är lätt att tro att vi i Sverige har en ”europeisk alkoholkultur”. Men en stor internationell jämförande studie har visat att vi fortfarande dricker på ungefär samma sätt som vi traditionellt har gjort: en större andel av den vuxna befolkningen än i genomsnitts-Europa dricker, vi dricker mer vid ett och samma tillfälle än de flesta och vi har fler alkoholrelaterade problem än andra.
Svensk alkoholkultur skiljer sig från den i andra europeiska länder.
Fler dricker, vi dricker större mängder vid ett och samma tillfälle och vi har fler berusningsrelaterade problem.
Är det inte dags att vi gör något åt det nu?
Vi i Sober October uppmanar alla att dricka mindre och uppleva mer.
Det är lätt att tro att vi i Sverige har en ”europeisk alkoholkultur”. Men en stor internationell jämförande studie har visat att vi fortfarande dricker på ungefär samma sätt som vi traditionellt har gjort: en större andel av den vuxna befolkningen än i genomsnitts-Europa dricker, vi dricker mer vid ett och samma tillfälle än de flesta och vi har fler alkoholrelaterade problem än andra.
Bland annat har fler svenskar än genomsnittet känt ånger och skuldkänslor för sitt drickande, fler har minnesluckor efter berusning och fler har missat åtaganden på grund av att de har druckit.
Så behöver det inte vara.
Se oktober som en lämplig tid att fundera över hur mycket och när du vill dricka.
Man ska inte behöva få frågor om graviditet, alkoholism eller ens bilkörning om man väljer att inte dricka.
Under Sober October vill vi ifrågasätta den svenska alkoholnormen: den som säger att det ska vara några glas vin på after worken, nubbe till sillen och en öl till matchen på tv. Vi vill stötta alla som inte vill eller bör dricka, och göra det lättare att välja ett alternativ till alkohol.
Man ska inte behöva få frågor om graviditet, alkoholism eller ens bilkörning om man väljer att inte dricka. Det är dags att sluta se alkoholen som norm.
Vad kan du göra som arbetsgivare, kompis, eller kollega för att utmana normen?
I arbetsmiljölagen står att du som är arbetsgivare ska ”klargöra vilka interna regler och rutiner som gäller om arbetstagare uppträder påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel i arbetet.”
Du bör upprätta en policy och en handlingsplan för alkohol på arbetsplatsen, som ska innehålla tydliga ställningstaganden om hur företaget eller organisationen ser på alkoholanvändning, och om det till exempel är okej att dricka på arbetsplatsen på personalfester och liknande. Handlingsplanen ska beskriva hur policyn tillämpas och hur mål ska uppnås.
Vad kan du göra som kollega eller kompis för att dra ner på slentriandrickandet?
Vi har några tips: ta en promenad, en fika eller gå på bio i stället för ett glas på krogen. Fixa en alkoholfri after work med en kul aktivitet. Ge bort choklad eller någon rolig delikatess i stället för en flaska vin när du blir bortbjuden. Hjälp den som inte vill dricka att säga nej genom att vara en förebild och våga stå emot alkoholnormen på våra arbetsplatser och i privatlivet.
Du har möjlighet att bidra till att skapa en kultur som är mer hållbar för oss alla.
Glädjande nog finns det siffror som tyder på att ungdomar i Sverige i dag i allt högre utsträckning väljer bort alkohol. Alkoholkulturen är inte lika stark hos dagens ungdomar som hos de äldre generationerna, grupptrycket att dricka har minskat och andra aktiviteter har tagit drickandets plats, vilket minskar risken för att drabbas av alkoholrelaterade psykiska problem, våld, skador och sjukdomar.
Vi hoppas att de håller stilen och även inspirerar de äldre generationerna till en hälsosammare alkoholkonsumtion.
Så, vakna Sverige.
Nu är det dags att agera mot slentriandrickandet.
I oktober utmanar vi alla att ifrågasätta alkoholnormen – att göra det alkoholfria valet till norm – och ta en Sober October.
Emmelie Berggren, ANDT-strateg Sandvikens kommun och styrelsemedlem i Sober October ideell förening