Så kan kommunernas brist på äldreboenden lösas

Debatt. Privata aktörer kan och vill bidra till att bygga fler äldreboenden. Redan i dag spelar Vårdföretagarnas medlemsföretag en viktig roll. Under kommande år väntas privata aktörer stå för 40 procent av nybyggnationen, enligt Boverket. Samtidigt är potentialen ännu större.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Samhälle och välfärd2020-01-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Allt fler kommuner har för få äldreboenden.

Boverkets senaste undersökning visar att 127 kommuner bedömer att de har ett underskott. Det är en ökning med elva kommuner jämfört med 2018. I Västerbotten saknar Bjurholm, Norsjö, Skellefteå, Umeå, Vilhelmina, Vindeln och Vännäs tillräckligt många boenden. Behovet bedöms inte vara täckt inom fem år i Lycksele, Robertsfors och Skellefteå.

I tider när upplevd ensamhet är vanligt bland äldre kan en plats på ett äldreboende vara särskilt viktig. Därför är det inte rimligt att den som behöver en plats ska behöva vänta på den. En lång väntan kan vara förödande för den som känner sig otrygg och isolerad hemma. Det innebär också ofta en stor oro och belastning för anhöriga.

Dessvärre underskattas troligtvis bristen på äldreboenden eftersom många är eftersatta och inte har den standard som krävs. På många håll skulle äldreboenden som inte håller måttet behöva avvecklas. Bristen på platser riskerar att bli akut om inte frågan prioriteras på kommunernas agenda.

Många kommunpolitiker har ideologiska skäl till att inte anlita privata aktörer. Det är en inställning som de borde omvärdera.

Privata aktörer kan och vill bidra till att bygga fler äldreboenden. Redan i dag spelar Vårdföretagarnas medlemsföretag en viktig roll. Under kommande år väntas privata aktörer stå för 40 procent av nybyggnationen, enligt Boverket. Samtidigt är potentialen ännu större. För att fler boenden ska byggas behövs dock en förutsägbarhet kring villkoren i kommunerna.

Det är en stor investering att bygga ett äldreboende. Därför måste man kunna lita på att förutsättningarna inte ändras. Man måste också kunna räkna med skälig ersättning och en långsiktighet både i villkoren och i relationen med kommunen för att våga ta risken.

Många kommunpolitiker har ideologiska skäl till att inte anlita privata aktörer. Det är en inställning som de borde omvärdera.

De kommuner som tar hjälp av privata aktörer har mycket att vinna. Kommunen behöver inte öka sin upplåning, i stället för skattebetalarna står privat kapital för den ekonomiska risken, och byggkapital tillförs som inte kommunen hade kunnat tillföra.

I tider när alltfler kommuner larmar om en tuff ekonomisk situation är det en väsentlig vinst. Kommunerna får därtill del av de privata aktörernas kompetens när det gäller både kvalitet och kostnadseffektivitet. Det säger sig självt att en enskild kommun, som nästan aldrig bygger äldreboenden, inte har samma kunskaper som en privat aktör som kanske bygger flera boenden per år.

De närmaste sex åren behövs 560 nya äldreboenden byggas, enligt Finansdepartementets. Det innebär omkring ett nytt boende var fjärde dag.

Det är hög tid att politiker på alla nivåer tar bristen på bostäder för äldre på allvar och skapar förutsättningar för en värdig äldreomsorg under kommande år.

Anna Bergendal, näringspolitisk expert äldreomsorg Vårdföretagarna

Fakta: Vårdföretagarna

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare. Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.