Motsägelsefullt om bidrag till etniska föreningar

Debatt. Frågan som inte besvaras är varför Moderaterna inte vill stoppa socialnämndens integrationsbidrag i sin helhet. Handlandet blir svårt att förstå när M i sin lokala budget vill att socialnämnden skär ner på försörjningsstöden – något som de motiverar med arbetslinjen – utan att föreslå samma sak för integrationsbidragen.

Foto: Martina Holmberg/TT

Samhälle och välfärd2019-10-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Hur kan Moderaterna i Skellefteå säga sig företräda en lokal arbetslinje, där den som inte bidrar ska få tydliga incitament att göra det, om man inte samtidigt verkar för att stoppa bidragslinjer som fördelar skattepengar av godtyckliga skäl?

Många har följt den lokala debatten om etniska föreningars kommunala integrationsbidrag.

Tidigare i år lämnade Sverigedemokraterna in en motion till kommunfullmäktige där vi föreslog att bidragen skulle stoppas.

Vi sverigedemokrater anser inte att integrationsverksamhet bör bedrivas i segregerade föreningar. Att det sker har sin grund i ett mångkulturalistiskt synsätt, som vi menar är fel. Samtidigt är handläggningen av föreningsbidragen, bristen på kommunal kontroll över utbetalda medel och dess utfall, skäl nog att säga stopp.

Efter att media uppmärksammat extremistiska kopplingar till enskilda föreningar valde Moderaterna att reagera.

Nu vill de utreda om vissa bidrag ska stoppas – till skillnad från Sverigedemokraterna som vill stoppa samtliga. Givetvis vill ingen finansiera extremism.

Det går inte att förespråka en arbetslinje för vissa samtidigt som man förespråkar en fortsatt bidragslinje för andra.

Frågan som inte besvaras är varför Moderaterna inte vill stoppa socialnämndens integrationsbidrag i sin helhet. Handlandet blir svårt att förstå när M i sin lokala budget vill att socialnämnden skär ner på försörjningsstöden – något som de motiverar med arbetslinjen – utan att föreslå samma sak för integrationsbidragen.

Sverigedemokraternas linje är klar. Integration och anpassning till samhället är den enskilda individens huvudsakliga ansvar. Ett ansvar som vi menar att de etniska föreningarna inte tar i sin bidragsfinansierade korporativistiska struktur.

Det ska vidare stå var och en fritt att bilda förening, men inte med kommunala medel.

Staten satsar redan åtskilliga miljarder på integrationspolitik. Skellefteås invånare finansierar allt från Svenska för invandrare (SFI), anställningsstöd, extrajobb och kompletteringsutbildning till etableringssamtal, arbetspraktik och arbetsplatsintroduktioner via skattsedeln. Att försvara ytterligare kommunala bidrag kan inte rimma väl med Moderaternas lokala arbetslinje.

Vi sverigedemokrater delar arbetslinjens grundfundament med Moderaterna. Faktum är att M och SD delar många lokala problemformuleringar. Det är bra. På sikt skapar det bättre förutsättningar att driva en politik som ligger i linje med vad både våra och deras väljare vill se.

Men här går Moderaterna bara halva vägen. Jag tror att partiets väljare vill stoppa integrationsbidragen, allt annat vore motsägelsefullt.

Det går inte att förespråka en arbetslinje för vissa samtidigt som man förespråkar en fortsatt bidragslinje för andra.

Jag hoppas att ni moderater hinner ändra er inför kommunfullmäktiges sammanträde.

Fotnot: Kommunfullmäktige i Skellefteå sammanträder på tisdag (29/10 2019). Då ska Sverigedemokraternas motion om bidragsfinansiering av etniska föreningar behandlas.

Markku Abrahamsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Skellefteå