Samerna och samisk kultur är en viktig och unik del av Västerbotten.
Samerna har historiskt behandlats illa av Sverige. Fortfarande möts de av rasism och deras rättigheter som ursprungsbefolkning, enligt internationella överenskommelser i FN, efterlevs inte.
Nyligen avgjordes rättegången mellan Girjas sameby och svenska staten. Ett mål som samebyn till slut vann i Högsta domstolen.
Vänsterpartiet ser med intresse på utvecklingen i spåren av denna dom. En utveckling som vi tycker ska leda till att det samiska folket behandlas som ett urfolk. Sverige bör omgående ratificera ILO 169, samt modernisera rennäringslagen till att inkludera alla samer så att alla åtnjuter samma rättigheter som ett urfolk.
Sedan domen meddelades har en våg av hot och hat mot samer sköljt fram över samhället. Både i sociala medier och i de lokala samhällena. Detta anser Vänsterpartiet vara helt oacceptabelt. Vi kräver att polisen sätter in nödvändiga resurser för att utreda och lagföra de brott som begåtts och begås mot samer.
Reaktionerna efter domslutet i Girjas-målet visar hur hat, förakt och rasism mot samer lever kvar.
Även stat och myndigheter brister i bemötandet av den samiska befolkningen. En sanningskommission behöver tillsättas.
Fortfarande möts de av rasism och deras rättigheter som ursprungsbefolkning, enligt internationella överenskommelser i FN, efterlevs inte.
Även om Sveriges regering 1998 bad samerna om ursäkt så har ingen större förändring skett. En sanningskommission kan lyfta alla de övergrepp och fel som begåtts mot samer. Men kommissionen kan även jobba fram rekommendationer och förslag på hur en ny samepolitik och lagstiftning ska se ut.
En viktig del i en sådan kommission är även att genom kunskap utbilda allmänhet och beslutsfattare.
Många samer har i dag inte kunskap om sin egen historia på grund av statens koloniserings- och assimileringspolitik i Sápmi.
Även kunskapen om samernas kultur, livs- och hälsosituation är knapphändig. Ett av Region Västerbottens huvuduppdrag är därför att arbeta med samisk hälsa. Regionen arbetar med att utveckla möjligheten att ge en god hälsovård till den samiska befolkningen. I arbetet ingår utbildnings-, utvecklings- och forskningsprojekt.
Arbetet är regionsövergripande, med framförallt de norra regionerna, men också i nära samarbete med Sametinget och andra samiska organisationer. Exempelvis drivs projektet Kunskapsnätverk för samisk hälsa, som ska säkerställa vård på lika villkor för Sveriges samiska befolkning genom att öka tillgången till språk- och kulturanpassade tjänster i hälso- och sjukvården.
Även i kultursektorn finns ett behov av att tillgängliggöra och synliggöra samernas kultur. Därför är det ett av insatsområdena i Region Västerbottens kulturplan 2020–2023.
Exempelvis har ett arbete med etablering av samiska center påbörjats. Målet är att bidra till att stärka den samiska identiteten genom möjlighet att ta del av den egna kulturen. Men det är också av betydelse för att höja samhällets kunskap om urfolket, både historiskt och samtida.
LiseLotte Olsson (V), regionråd ansvar för jämställdhet och jämlikhet, Region Västerbotten
Ylva Hedqvist Hedlund (V), andre vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Västerbotten
Jonas Karlberg (V), ordförande i utskottet för primärvård och tandvård, Region Västerbotten
Daniel Johansson (V), ledamot i regionfullmäktige Region Västerbotten, ordförande för Vänsterpartiet Västerbotten