Vi vet att vi har mycket att bidra med

Ibn Rushd här i Norrland har överraskat på ett mycket positivt sätt.

Våra studiecirklar bidrar till integration och demokrati, skriver företrädare för studieförbundet Ibn Rushd.

Våra studiecirklar bidrar till integration och demokrati, skriver företrädare för studieförbundet Ibn Rushd.

Foto: Anders Wiklund/TT

Replik2020-10-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Andreas Löwenhööks (M), oppositionsråd, Skellefteå kommun, och Charlotta Enqvists, gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå, debattartikel ”Det är dags att strypa stödet till Ibn Rushd”, publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 24 september 2020.

Kring förra sekelskiftet grundades de första studieförbunden av nykterhets- och arbetarrörelsen.

Hundra år senare startade den muslimska folkrörelsen Ibn Rushd.

Jag måste säga att sedan jag började på Ibn Rushd här i Norrland har organisationen överraskat mig på ett mycket positivt sätt. Inte i någon annan organisation har jag stött på lika många kvinnor i ledande roller. Inte i någon annan organisation har jag mött lika stor mångfald.

Vad som förenar de flesta av Ibn Rushds kritiker är en bristande insikt i vad vi faktiskt gör. De som tar sig tid att lära känna vår folkbildning, och ibland granska den, imponeras av våra resultat och våra kvalitetsrutiner.

I de norrländska kommuner där vi verkar är förtroendet för oss stort.

Våra studiecirklar bidrar till integration och demokrati, till exempel genom att ge kunskap om demokratiska processer, jämställdhet och jämlikhet och genom att bidra till digital delaktighet.

Det är viktig verksamhet som når ut till individer som annars har svårt att komma in i samhället.

Andreas Löwenhöök och Charlotta Enqvist tar upp fusket på Järvafältet men missar att nämna två centrala omständigheter: att det var studieförbunden själva som upptäckte fusket och att Ibn Rushd var ett av de minst drabbade förbunden.

Fakta tycks mindre viktigt än att plocka politiska poänger, här och i den debattartikel i Expressen som skribenterna refererar till. Samma konspirationsteori återupprepas utan bevis i hetsjakten på Ibn Rushd.

För att rycka bort debattörernas sista halmstrå har Ibn Rushds medlemsorganisationer fattat beslut om en stadgeändring.

Likt många unga organisationer har Ibn Rushd stor utvecklingspotential. Misstag har begåtts, men att det skulle finnas systematik i dem stämmer helt enkelt inte. Inte heller har några problematiska föreläsare bjudits in här i norr.

Ibn Rushd lägger mycket tid och kraft på förbättringsarbete och på att vara transparenta i kontakten med våra bidragsgivare. Ju fler som får insyn, desto fler inser betydelsen av det arbete vi gör.

Vi vet att vi har mycket att bidra med i jakten på en demokrati som inkluderar alla.