Vi tar polisbristen på största allvar

För oss socialdemokrater handlar inte utbyggnaden av polisutbildningen om någon tillfällig satsning. Det är en permanent utbyggnad av svensk polis, skriver Isak From (S).
För oss socialdemokrater handlar inte utbyggnaden av polisutbildningen om någon tillfällig satsning. Det är en permanent utbyggnad av svensk polis, skriver Isak From (S).

Vi socialdemokrater sätter människors trygghet främst. Det gäller även mellan val.

Replik 23 december 2020 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Johan Forssells (M), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, Edward Riedls (M), riksdagsledamot, och Ramona Dolans (M), tf oppositionsråd i Skellefteå kommun, debattartikel ”Polistätheten har minskat med Löfvens regering, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 9 december 2020.

Företrädare för Moderaterna anklagar oss socialdemokrater för att inte ta polisbristen på allvar.

De skriver i sin replik i Norran (9/12 2020) att gängbrottsligheten ”för länge sedan nått en punkt där den inte kan hanteras med tillfälliga satsningar”, för att senare i artikeln tycka att det är ”skamligt” att skylla polisbristen på den tidigare Alliansregeringen som minsann nådde målet om 20 000 poliser 2010.

De meningarna är talande för Moderaternas feltänk i dessa frågor.

För oss socialdemokrater handlar inte utbyggnaden av polisutbildningen, och målet om 10 000 nya polisanställda om någon tillfällig satsning. Det är en permanent utbyggnad av svensk polis för att möta en ny verklighet. Där skiljer vi oss från Moderaterna.

Det är riktigt att M efter valet 2006 satte upp målet om 20 000 poliser i Sverige 2010, och att man byggde ut polisutbildningen för att kunna nå det målet.

Vad moderaterna glömmer att tala om är att man direkt efter valet 2010 ser ett dramatiskt fall i antalet studenter på polisutbildningen. Det fanns ingen plan för uthållighet.

När vi tog över 2014 fanns det färre poliser än 2010. Givet att befolkningen ökat under perioden har antalet poliser per capita minskat dramatiskt.

Sedan vi socialdemokrater tog över har vi byggt ut utbildningen av nya poliser. Det är först de senaste två åren som det också syns rejält i antalet poliser som börjar arbeta.

Vi välkomnar särskilt polismyndighetens satsning på återanställning av poliser som slutat och att öka antalet civilanställda. Polismyndigheten kommer att ha drygt 38 000 anställda när utbyggnaden är klar.

Vi har varit tydliga med att fokusera på att få fler kvinnliga sökande och sökande med utländsk bakgrund. Det är viktigt med såväl rätt kompetens som mångfald i Polismyndigheten.

Det här är ett långsiktigt arbete som måste fortsätta. Inte en tillfällig satsning.

Vi socialdemokrater sätter människors trygghet främst. Även mellan val.

Det här är ingen tillfällig satsning inför valet 2022 utan ett led i ett brett arbete för att göra polisen synligare och Sverige tryggare.

Ämnen du kan följa