Vi är trötta på att behöva upprepa oss

Fördomar möter vi ofta. Det brukar dock vara så att de som tar sig tid att lära känna oss blir positivt överraskade.

Pengar som investeras i Ibn Rushd i Norrland går bland annat till svenskkurser för kvinnor utan sysselsättning.

Pengar som investeras i Ibn Rushd i Norrland går bland annat till svenskkurser för kvinnor utan sysselsättning.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Replik2020-11-08 12:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Andreas Löwenhööks, M (oppositionsråd Skellefteå kommun) och Charlotta Enqvists (gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå) debattartikel ”Skattepengar ska inte gå till extremism”, publicerad i Norran och på norran.se onsdagen den 21 oktober 2020.

Det stämmer att vissa kommunpolitiker ifrågasätter stöd till Ibn Rushd.

Det började med motioner från Sverigedemokraterna. Deras åsikter legitimeras av allt fler.

Till denna skara sällar sig moderaternas Andreas Löwenhöök och kristdemokraternas Charlotta Enqvist genom att fortsätta sprida dåligt underbyggda åsikter om oss.

Själva är vi trötta på att behöva upprepa oss. Konspirationsteorierna hittas på många ställen – till exempel här.

Också när det gäller mer berättigad kritik mot Ibn Rushd har vi otaliga gånger redogjort för hur vi ser på frågorna, och vägen framåt. Inte bara i debattartiklar i media utan också för våra bidragsgivare och för seriösa forskare.

I distrikt Norra kan vi, efter en ordentlig genomlysning av aktiviteter och föreläsare, konstatera att vi inte i ett enda fall brustit på det sätt som Andreas Löwenhöök och Charlotta Enqvist refererar till.

Att Ibn Rushd är ett studieförbund med rötterna i det svenskmuslimska civilsamhället är ingenting vi hymlar om. Det är tvärtom någonting vi är stolta över.

Fördomar möter vi ofta. Det brukar dock vara så att de som tar sig tid att lära känna oss blir positivt överraskade över vilka vi är och den verksamhet vi bedriver.

Pengar som investeras i Ibn Rushd i Norrland går till svenskkurser för kvinnor utan sysselsättning, studiecirklar kring hur det svenska samhället fungerar, samtal som skapar förståelse för svensk syn på barnuppfostran. Listan kan göras lång.

Om Andreas Löwenhöök och Charlotta Enqvist är intresserade berättar jag gärna mer.