Sverige bäst i EU, det är inte bra nog

Trots coronakrisen har Sverige fortfarande EU:s högsta arbetskraftsdeltagande och andel i befolkningen i sysselsättning.

Vi accepterar inte att arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer, skriver bland andra Helén Pettersson (S), riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Vi accepterar inte att arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer, skriver bland andra Helén Pettersson (S), riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Foto: Jessica Gow/TT Nyhetsbyrån

Replik2021-05-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Elisabeth Svantessons (M), riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson, och Edward Riedls (M), riksdagsledamot, debattartikel ”Sverige har EU:s sämsta jobbpolitik”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 17 maj 2021.

Att bekämpa arbetslösheten har alltid varit centralt för oss socialdemokrater.

Det handlar om att alla ska vara självständiga och kunna delta i samhället.

Arbete är det som skapar välfärd. För oss socialdemokrater är det självklart att alla som kan arbeta, ska arbeta.

I en debattartikel i Norran (17/5 2021) ger Moderaterna Elisabeth Svantesson och Edward Riedl en missvisande bild av att få arbetar i Sverige. Trots coronakrisen har Sverige fortfarande EU:s högsta arbetskraftsdeltagande och andel i befolkningen i sysselsättning.

I andra länder söker arbetslösa inte jobb lika mycket, och syns då inte i statistiken. Men Sverige har ingen dold arbetslöshet.

Vi accepterar inte att arbetslösheten biter sig fast på höga nivåer.

Därför plockade vi socialdemokrater bort Moderaternas vårdnadsbidrag som höll utrikesfödda kvinnor borta från arbetsmarknaden.

Moderaterna är emot en trygg a-kassa, mitt under en kris, och de skär ned på insatser för näringslivets omställning. Trots tal om bättre etablering och nya jobb, föreslår de endast sämre förutsättningar för de som söker arbete.

Med vår politik har etableringstiden halverats och antalet anställda i välfärden ökat med 100 000. Vi satsar på sommarjobb för unga, vi utökar Kunskapslyftet, så att arbetssökande får kompetens för nästa anställning, och vi fortsätter investera för framtidens gröna jobb.

Northvolt och Hybrit är talande exempel. Med bygget av Norrbotniabanan, som Moderaterna stoppade, men som vi återupptog, och stimulanserna för ökat bostadsbyggande, stärks arbetsmarknaden än mer.

Med det högerkonservativa blocket, där Sverigedemokraterna håller i taktpinnen, ges ett regeringsalternativ som vill skära ner, sälja ut och låta samhället dra sig tillbaka.

Vi socialdemokrater ser en annan väg. Vi vill fortsätta investera i jobb, välfärd och klimatomställning.

Vi kommer att använda den ekonomiska styrkan och samhällets kraft för att göra Sverige till ett tryggt land för alla.