Socialdemokraterna sviker sitt äldreboendelöfte

Att Socialdemokraterna väljer att helt eller till delar strunta i sitt löfte är att beklaga.

Alliansen har tagit sitt löfte till Skellefteås äldre på stort allvar och drivit frågan om ett nytt boende, skriver bland andra oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Alliansen har tagit sitt löfte till Skellefteås äldre på stort allvar och drivit frågan om ett nytt boende, skriver bland andra oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Foto: Fredrik Sandberg/TT Nyhetsbyrån

Replik2021-07-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden, Skellefteå kommun, Anna Lundstöms (S), vice ordförande i socialnämnden, Skellefteå kommun, med fleras debattartikel ”Moderaternas förslag förlänger byggprocessen”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 12 juli 2021.

Det är tydligt att Socialdemokraterna är stressade över att de sviker ett av sina viktigaste vallöften till Skellefteås äldre.

Av det vård- och omsorgsboende, med 120 platser, som utlovades inför valet 2018, blir det som bäst bara hälften kvar, 60 platser. Det återstår även att se om det halverade boendet hinner påbörjas under mandatperioden – vilket var en del av löftet.

Socialdemokraterna är fullt medvetna om sitt löftesbrott. Efter att ha valt bort byggandet av ett nytt boende under mandatperioden försöker de nu, när vi närmar oss ett valår, luras med att deras vallöfte infrias. Det är inte sant.

Moderaterna har tillsammans med övriga partier i Alliansen, i kontrast till majoriteten, vid en rad tillfällen sedan 2018 föreslagit, och röstat för, byggandet av ett nytt fullstort vård- och omsorgsboende.

Vi har avsatt nödvändiga pengar i våra budgetförslag och våra ledamöter i socialnämnden har återkommande lagt förslag om att bygget ska påbörjas.

Efter sommaren ska kommunfullmäktige äntligen besluta om ett placeringsförslag för ett nytt boende. Förslaget är vid Lantmannagatan på Sunnanå. Den politiska majoriteten och oppositionen är inte överens om hur arbetet ska ske och hur stort boende som ska byggas.

Alliansens förslag innebär att ett fullstort boende, på 120 platser, byggs i två etapper. Aktuell tomt medger att hälften byggs så snart som möjligt.

Parallellt genomförs planeringsarbetet för andra etappen.

Socialdemokraterna förslag innebär 60 platser. Sedan får vi se. Om det blir ett fullstort boende, som de tidigare har lovat, är skrivet i stjärnorna. Det framgår inte av beslutsförslaget.

Alliansen har tagit löftet till Skellefteås äldre på stort allvar och drivit frågan om ett nytt boende under hela mandatperioden.

Att Socialdemokraterna väljer att helt eller till delar strunta i sitt löfte är att beklaga.