Skolan blir inte bättre av att friskolebarn straffas

Huvudfrågan som föräldrar ställer sig är: Vill Socialdemokraterna sänka skolpengen ytterligare för friskolebarn?

Det Björn Åstrands utredning föreslår handlar om att slå mot friskolor och de hundratusentals elever som valt att gå i en fristående skola, skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega.

Det Björn Åstrands utredning föreslår handlar om att slå mot friskolor och de hundratusentals elever som valt att gå i en fristående skola, skriver Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Replik2021-05-09 10:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Gunilla Svantorps (S), riksdagsledamot (Värmlands län) och ordförande i utbildningsutskottet, debattartikel ”Likvärdigheten i skolan står fortfarande och stampar”, publicerad i Norran och på norran.se tisdagen den 4 maj 2021.

Socialdemokraten Gunilla Svantorp, ordförande i riksdagens utbildningsutskott, går till angrepp på Almega i Norran (4/5 2021) med anledning av vårt remissvar på utredningen ”En mer likvärdig skola”.

Hon refererar till en olycklig formulering, som vi tagit avstånd från, för att slå mot både oss och sina partipolitiska motståndare.

Låt mig därför klargöra Almegas ståndpunkt i frågan.

Almega står självfallet bakom det uppdrag som skolan har när det gäller att kompensera för elevers olika förutsättningar.

Den största kompensationen ligger i att skolan är skattefinansierad, vilket gör att alla elever har samma möjligheter till utbildning oberoende av socioekonomisk bakgrund.

Till det finns en omfördelningsmekanism som ytterligare kompenserar för skillnader i förutsättningar. Att elever också är fria att välja skola, i stället för att vara begränsade till den skola som ligger närmast bostaden, ökar också möjligheterna att bryta segregationen.

Det Björn Åstrands utredning föreslår handlar primärt varken om likvärdighet eller segregering, utan om att slå mot friskolor och de hundratusentals elever som valt att gå i en fristående skola.

Redan i dag får grundskoleelever i friskolor 20 000 kronor mindre i skolpeng än de i kommunala skolor. Utredningen föreslår att öka skillnaden ytterligare genom att sänka skolpengen med nio procent för friskolor.

Detta skulle göra det svårt för små friskolor att långsiktigt överleva och därmed minska möjligheten för elever och deras föräldrar att välja skola. Det vänder vi oss mot eftersom skolan inte blir bättre genom att friskolebarn straffas.

Huvudfrågan som föräldrar nu ställer sig är: Vill Socialdemokraterna sänka skolpengen ytterligare för friskolebarn?