Självklart ska alla ha goda levnadsvillkor

I takt med att Skellefteå växer behöver vi få en balanserad utveckling där nya bostäder kan växa upp utanför centralorten.

För oss socialdemokrater är det självklart att de olika delarna av vår kommun utgör en helhet, skriver bland andra Annamaria Hedlund, ordförande Skellefteå Arbetarekommun.

För oss socialdemokrater är det självklart att de olika delarna av vår kommun utgör en helhet, skriver bland andra Annamaria Hedlund, ordförande Skellefteå Arbetarekommun.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Replik2021-03-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Carina Sundboms, gruppledare för Centerpartiet i Skellefteå, Kjell Bergmarks (C), ledamot Skellefteå kommunfullmäktige, Håkan Anderssons (C), ledamot Skellefteå kommunfullmäktige, och Maria Bernssons (C), ledamot Skellefteå kommunfullmäktige, debattartikel ”Det blir svårt att bo och verka i hela Skellefteå”, publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 26 februari 2021.

På debattplats i Norran (26/2 2021) skriver fyra centerpartistiska kommunfullmäktigeledamöter om risken för sämre förutsättningar att leva och bo på glesbygden i Skellefteå kommun.

Vi socialdemokrater värnar om en kommun som håller ihop. Oavsett om man bor i de centrala delarna eller i serviceorter/på landsbygd ska man ha goda levnadsvillkor. Genom en väl utbyggd välfärd och infrastruktur ska färden genom livet ges goda och hållbara möjligheter.

För oss socialdemokrater är det självklart att de olika delarna av vår kommun utgör en helhet som vi vill värna och utveckla.

Kommunen står inför en positiv utveckling med fler innevånare, fler arbetstillfällen och ett ökat behov av stora investeringar i infrastruktur, bostäder med mera.

En av våra viktigaste resurser är den landsbygd och de serviceorter som i dag har en utbyggd service och en utbyggd offentlig service i form av bland annat skolor, fritidsverksamhet, äldreomsorg och hälsovård.

I den takt Skellefteå växer behöver vi få en balanserad utveckling där nya bostäder kan växa upp utanför centralorten, samtidigt som vi ser till att staden får en utformning med kommunikationer, infrastruktur och handelsområden som kan nås på ett enkelt sätt av alla i kommunen.

Det är viktigt för kommunen att de närmare 100 milen enskilda vägar på vår landsbygd också fortsättningsvis ska finansieras, underhållas och skötas i motsvarande omfattning.

Specifikt för tätorter och landsbygd kommer vi att säkerställa en fungerande belysning där säkerhet och trivsel ges hög prioritet för de boende. Vi kommer att fortsatt säkerställa att för- och grundskolor finns på rimliga avstånd och med bra kvalitet.

Naturbruksgymnasiet i Burträsk ska fortsatt drivas så länge det finns elever i rimlig omfattning. De har en viktig roll för våra gröna näringar, inte minst för vår profil mot hållbarhet och trä som är signum för vår kommun.