SD tar S kritik som ett gott tecken i Norrlandsfrågan

Är det någonting S älskar så är det att fara med lögner och propaganda. Förutom alla invektiv S vanligtvis använder för att beskriva SD kallas vi nu i en debattartikel (5/4) även för ett Norrlandsfientligt parti som går “till attack mot industrins omställning och mot jobb och välfärd i Norrland.”

"Allt detta påverkar norrlänningar, och att då satsa på “grön” industri som riskerar att driva Norrland mot en elbrist som saknar motstycke i Norrlands moderna historia är extremt oansvarigt. Det Socialdemokraterna gör är att prioritera politiska visioner före Norrland."

"Allt detta påverkar norrlänningar, och att då satsa på “grön” industri som riskerar att driva Norrland mot en elbrist som saknar motstycke i Norrlands moderna historia är extremt oansvarigt. Det Socialdemokraterna gör är att prioritera politiska visioner före Norrland."

Foto: Helena Landstedt/TT

Replik2023-04-13 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tanke på hur fel Socialdemokraterna har haft inom princip alla politiska områden senaste decennierna får vi se detta som ett tecken på att vi är rätt ute även när det kommer till vår politik gällande Norrland.

Varför kallas vi då för ett Norrlandsfientligt parti? För att vi ställer kritiska frågor kring energiintensiv näring som vilar på tveksam praktiskt genomförbar grund.

Vi har en effektbrist som råder i Sverige i dag och i Norrland bor vi som ska dela på den energi som vi producerar. Vanliga västerbottningar; bönder, arbetare som behöver el. Inom detta finns även befintlig industri. Den socialdemokratiskt orsakade inflationen bidrar till en häftig kostnadsutveckling inom el och drivmedel. Allt detta påverkar norrlänningar, och att då satsa på “grön” industri som riskerar att driva Norrland mot en elbrist som saknar motstycke i Norrlands moderna historia är extremt oansvarigt. Det Socialdemokraterna gör är att prioritera politiska visioner före Norrland.

Vidare är Socialdemokraternas kastande av invektiv som “Norrlandsfientlig” ganska kaxigt från ett parti som har varit med och bokstavligen slösat sjuttio miljoner kronor av västerbottningarnas skattepengar i katastrofprojektet som kallas Relocate. Med det projektet ville man rekrytera arbetskraft till industrin i norr genom att locka hit lågutbildade från utanförskapsområden i storstäderna. Resultatet blev 38 anställningar till en kostnad av cirka två miljoner kronor per anställning. Extremt pinsamt och ett provocerande slöseri.

Utöver ett Norrlandsfientligt parti är vi tydligen även ett parti som står bakom riskkapitalister eftersom vi inte har förbjudit “vårdjättarnas vinster”. Återigen, väldigt stora ord från ett parti som står bakom en privatisering av BB här i Lycksele, en privatisering som Sverigedemokraterna i Västerbotten är emot. SD vill lösa detta genom att regionen tar ansvar för – och skjuter till erforderliga medel för en fungerande förlossningsvård i hela Västerbotten.

Så egentligen bör vi alla fråga oss: Vilket parti är det egentligen som är Norrlandsfientligt?