S litar på socialförvaltningens bedömning

Texten är en republik på Kristdemokraternas artikeln ”Stärk arbetet mot psykisk ohälsa inom äldreomsorgen” (17/5).

"För motionen har behandlats av de som verkligen har kunskapen att bedöma om förslaget vore det mest gynnsamma för de människor som mottar vård och omsorg från socialnämnden."

"För motionen har behandlats av de som verkligen har kunskapen att bedöma om förslaget vore det mest gynnsamma för de människor som mottar vård och omsorg från socialnämnden."

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Replik2023-05-22 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Såväl i sina resonemang i Kommunfullmäktige som i sin debattartikel målar Kristdemokraterna upp en bild där de själva har ett förlag på hur socialförvaltningen bör arbeta med psykisk ohälsa hos äldre men att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet motsätter sig. Det är inte en korrekt bild av behandlingen av den motion som KD lämnat in.

För motionen har behandlats av de som verkligen har kunskapen att bedöma om förslaget vore det mest gynnsamma för de människor som mottar vård och omsorg från socialnämnden. Svaret från förvaltningen är tydligt, omfattande och förklarar på ett förtjänstfullt sätt hur frågor kring psykisk ohälsa hos äldre hanteras idag.

För rutiner finns, i form av nationella riktlinjer för depression och ångestsyndrom. Kuratorsamtal kan vara en insats men för att veta vad som är mest lämpligt krävs en utredning, något som främst görs av primärvården. Behandling beror sedan på vad utredningen visar. Det kan till exempel handla om att utesluta andra diagnoser/tillstånd som orsakar psykiatriska symtom, läkemedelåtgärder, psykoterapi, samtalsstöd med mera.

Att hänvisa till Region Västerbotten handlar alltså inte om att flytta ansvaret eller försöka undvika det. Det handlar om att se till att rätt insatser ges till rätt personer för bästa möjliga resultat. Sedan är självklart kommunen en viktig del i processen. Här finns kännedom om personens personliga bakgrund, behov och kognitiva sjukdom och övrigt hälsotillstånd. Saker som vägs in i den slutliga bedömningen. Samverkan är med andra ord en nyckel. 

Den personal som idag finns i hemtjänsten och på vård och omsorgsboenden gör redan ett stort jobb att fånga upp signaler från de människor man möter i sitt arbete. Utifrån det kan sedan regionen utreda, bedöma och behandla. 

Jag vill också understryka vikten av kommunens arbete med individer med kognitiva sjukdomar. Skellefteå kommun arbetar idag evidensbaserat, multiprofessionellt och med ett strukturerat arbetssätt för att utreda BPSD (beteendemässiga och psykiska symtom vid demens). Där bedöms alltid om depression och ångest finns.  

Det svar som KD får men inte tycks vilja ta till sig är att förvaltningen bedömer att en utredning för att inrätta det stöd som man efterfrågar inte är nödvändig då stödet redan ombesörjs av regionen utifrån den organisation som finns idag. Socialdemokraterna har förtroende för den bedömningen och därför röstade vi för att avslå Kristdemokraternas motion.