Replik till "Socialchefer i Västerbotten alarmerar"

Vi blir förvånade och bekymrade när vi läser debattinlägget från några av kommunerna i Västerbotten kring hur de upplevt samarbetet med Region Västerbotten i sommar och vad de benämner som en vårdövervältring.

– "Vi är oerhört angelägna om att fortsätta ha ett gott samarbete med alla länets kommuner, ansvaret för den primära vården är gemensamt", skriver Brita Winsa hälso- och sjukvårdsdirektör, tillsammans med områdeschefer i regionen.

– "Vi är oerhört angelägna om att fortsätta ha ett gott samarbete med alla länets kommuner, ansvaret för den primära vården är gemensamt", skriver Brita Winsa hälso- och sjukvårdsdirektör, tillsammans med områdeschefer i regionen.

Foto: Hanna Eriksson

Replik2022-09-01 19:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattinlägget "Socialchefer i Västerbotten alarmerar" publicerat i Norran den 30 september.

De signaler vi fått i sommar är att över lag har samarbetet fungerat väl. 

Precis som kommunerna har vi i uppdrag att bedriva en trygg och patientsäker vård och vår uppfattning är att vi klarar det uppdraget. Samtidigt är vi medvetna om att läget i hälso- och sjukvården har varit mycket ansträngt i sommar. 

Det är ett faktum att vi inte kunnat bemanna upp våra vårdplatser i den utsträckning vi önskat. Det har varit mycket överbeläggningar där vissa veckor har varit tuffare än andra. 

Personalbrist har försvårat planeringen inför sommaren samtidigt som våra medarbetare behövt återhämtning efter pandemin, med allt vad den inneburit. Detta är utmaningar vi delar tillsammans med kommunerna och hela vårdsverige. 

Vi håller med om att debatten såväl som lösningarna ska inkludera kommunerna.

Vi är oerhört angelägna om att fortsätta ha ett gott samarbete med alla länets kommuner, ansvaret för den primära vården är gemensamt. 

Patienterna är ofta våra gemensamma och som vi alla värnar om. Vi står tillsammans i utvecklingsresan till den nära vården, där det nära och sömlösa samarbetet mellan olika huvudmän är enormt viktigt. Det är grunden allt ska vila på. 

Vi har etablerade och välfungerande samverkansforum där vi behöver fortsätta föra den här dialogen, arbeta tillsammans för att åtgärda eventuella brister i systemet och hitta underlag för att se om det finns fall där patienter skickas hem för tidigt. 

Regionen gör alltid en utvärdering av vårdsommaren internt och den kommer också tillföra viktiga perspektiv och insikter för vår fortsatta planering. 

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör

Isabell Zemrén, områdeschef Närsjukvård Lycksele/Södra Lappland

Camilla Andersson, områdeschef Närsjukvård Skellefteå

Christer Wilhelmsson, områdeschef Närsjukvård Umeå 

Anna-Maria Stenlund Berggren, områdeschef Tandvård 

Magnus Hedström, områdeschef Länssjukvård område 1

Elisabeth Karlsson, tillförordnad områdeschef Länssjukvård område 2