Replik: SD tar rygg på domedagsprofeter

Replik på Jessica Stegrud (SD), Petter Nilsson (SD) och Pontus Perssons (SD) debattartikel i Norran den 30/9 ”S misslyckande med Northvolt".

”Vår landsända har en unik chans att leda utvecklingen. Men för det behövs långsiktiga mål och mod att satsa på hållbar utveckling. I det arbetet är Sverigedemokraterna snarare en belastning.”

”Vår landsända har en unik chans att leda utvecklingen. Men för det behövs långsiktiga mål och mod att satsa på hållbar utveckling. I det arbetet är Sverigedemokraterna snarare en belastning.”

Foto: Magnus Lejhall/TT

Replik2024-10-10 22:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är stora ord som används när SD vill ta rygg på domedagsprofeterna som fått näring av varslet på Northvolt. Man anklagar oss socialdemokrater för att ”utarma välfärden”. Samtidigt svamlar man om ”godhetssignalering” vilket säger en hel del om vilken nivå partiet väljer att lägga sig på. Osaklighet, okunskap och lösa spekulationer sammanfattar partiets debattinlägg i Norran. Det enda sätt vi kan bemöta detta är med fakta och tydlighet med våra prioriteringar. 

Den gröna omställningen är inte bara en ambition eller en kortsiktig trend; den är en nödvändighet för att möta de klimatutmaningar vi står inför. Omställningen påverkar alltifrån produktion och transport till energiförsörjning och arbetsmarknad. Det handlar om gröna logistiklösningar, förnyelsebar energi och cirkulär ekonomi. 

Etableringen av en batterifabrik i Skellefteå har beskrivits som ett viktigt steg i att göra Sverige och Europa mindre beroende av fossilbaserade och miljömässigt tveksamma produktioner från andra delar av världen, inte minst Kina. Det är en del av en bredare strategi för att skapa hållbara värdekedjor inom elfordonsindustrin och grön energi. 

SD beskriver satsningar i Skellefteå som ”dyra experiment” och vill antyda att kommunala skattepengar skulle riskeras kopplat till Northvolt. Något som inte stämmer, att förbereda ett industriområde i Bergsbyn var i linje med kommunens strategi för utveckling och en ny hamn är nödvändig för hela näringslivet i vår region. 

För regionen handlar det om konkurrenskraft och möta kompetensbehovet. Vårt fokus handlar om långsiktigt hållbara lösningar. Här har Sverigedemokraternas bidrag snarare handlat om att ifrågasätta att vi alls behöver ställa om, värna fossilindustrin och argumentera mot norra Sverige.

Vår landsända har en unik chans att leda utvecklingen. Men för det behövs långsiktiga mål och mod att satsa på hållbar utveckling. I det arbetet är Sverigedemokraterna snarare en belastning. 

Vi utarmar inte välfärden – vi fortsätter att använda de resurser som utvecklingen skapar för att stärka den. Ett arbete som försvåras av den politik som SD-regeringen driver med sänkta skatter för högavlönade i stället för resurser till regioner och kommuner som behövs för välfärden. 

Därför behövs en ny regering och vi ser hur viktigt det är med socialdemokratiskt lett styre i kommunen och regionen. För en politik som tror på framtiden, satsar på utveckling och garanterar en prioriterad välfärd.

Rickard Carstedt (S), regionråd

Lorents Burman (S), kommunalråd

Evelina Fahlesson (S), kommunalråd