Replik: (S) värderar makten högre än landsbygden

Anna-Caren Sätherberg (S) och Helén Pettersson (S) debattartikel ”Regeringen blundar för matkrisen i norr” i Norran den 25/9.

”Vi vet att våra bönder länge har tampats med en regelbörda som hämmar deras tillväxt och slår ut gårdar. Den här regeringen har därför växlat upp bekämpningen av regelkrånglet.”

”Vi vet att våra bönder länge har tampats med en regelbörda som hämmar deras tillväxt och slår ut gårdar. Den här regeringen har därför växlat upp bekämpningen av regelkrånglet.”

Foto: Linnéa Wahlsten

Replik2024-10-13 22:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anna-Caren Sätherberg (S) och Helén Pettersson (S) för fram flera åsikter som jag delar. Till exempel pekar de på vikten av en stark livsmedelsberedskap i hela vårt land och ett livskraftigt jordbruk, också i Norrland.

Men norrländsk matförsörjning och utvecklingen på våra landsbygder hjälps inte av tomma politiska pamfletter utan det krävs handling bakom orden. Det har vi sett mindre av från det gamla regeringspartiet.

Vi vet att våra bönder länge har tampats med en regelbörda som hämmar deras tillväxt och slår ut gårdar. Den här regeringen har därför växlat upp bekämpningen av regelkrånglet. Inom EU har vi aktivt legat på för enklare regelverk, vilket också bar frukt i våras när kommissionen kom med lättnader. Vi kommer fortsätta ligga på.

Därtill har vi initierat två utredningar som sätter förenklingar i centrum. Utredningar som över huvud taget inte hade behövts om Sätherberg och hennes företrädare hade gjort sitt jobb när de satt i regering.

En ny livsmedelsstrategi presenteras snart med starkare tyngd på att produktionen ska upp. I kommande budget förstärker vi även stödsystemen från EU:s gemensamma jordbrukspolitik med 746 miljoner kronor genom en ändrad valutaförordning. Förra gången förordningen ändrades var 2019 under Socialdemokraternas tid och då fick bönderna inte behålla en krona.

Vi tar också tydliga steg för att återuppbygga det civila försvaret. Nästa år satsas cirka 225 miljoner kronor på livsmedelsberedskap. Från år 2028 beräknas de totala utgifterna uppgå till cirka 1,6 miljarder kronor.

En stor utgift för många bönder och skogsägare är dieseln. Förvisso var det välkommet att Socialdemokraterna under sitt sista år, när de var fria från Miljöpartiet, gjorde en extra skattesänkning på den så kallade jordbruksdieseln. Vi har nu, tre år i följd, fortsatt hålla skatten nere samtidigt som vi har reformerat den rödgröna reduktionsplikten, vars inverkan på priset vid pump varit smärtsamt känd i landsbygdssverige.

Landsbygdsdepartementet, som Socialdemokraterna valde att avskaffa, är nu åter på plats.

Det är bara att konstatera att socialdemokratisk landsbygdspolitik gör sig bäst i opposition. Så fort makten hägrar är det just landsbygden de är beredda att offra - på det miljöpartistiska altaret.

Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister