Anna-Caren Sätherberg (S) och Helén Pettersson (S) belyser en mycket viktig fråga som har många bottnar. Att säga att regeringen inte gör tillräckligt för att trygga livsmedelsförsörjningen i Norrland är att göra det lätt för sig. Att skylla på regeringen att vi inte har en trygg livsmedelsförsörjning är ett hyckleri. Socialdemokraterna har suttit flera år vid regeringsmakten och hade möjligheten att vid försvarsbeslutet 2020 visa på detta behov och föreslå åtgärder. Detta skedde inte. Tvärtom var Socialdemokraterna inte villiga att höja försvarsanslaget till en anpassad nivå utifrån det försämrade omvärldsläget.
Det är viktigt att bära med sig historiskt hur det har sett ut och hur dagens situation har uppkommit. Under 80-talet var Sverige självförsörjande på livsmedel till 80-100 procent. 2013 var siffran cirka 55 procent. Genom EU inträdet har graden av självförsörjning sjunkit. I Norrland har vi aldrig i modern tid varit självförsörjande av livsmedel eller drivmedel. Vi har alltid varit beroende av och kommer vara beroende av import till regionen. Vårt klimat gör det inte möjligt att odla och förädla alla de livsmedel som vi behöver. Vi är i dag självförsörjande i stort sett bara av potatis. Det är viktigt vi har ett fungerande jordbruk och att det kan bidra utifrån våra förutsättningar. Det var av denna anledning stora lager av livsmedel, drivmedel byggdes upp under kalla kriget.
Styrningen av vem som ska ansvara för livsmedelsförsörjningen har varit otydlig. Livsmedelsverket fick 2022 ansvaret för livsmedelsförsörjningen i kris/krig samt för risk- och sårbarhetsanalyser rörande livsmedelsdistributionen. Handläggningen av beredskapslagring ansvarar MSB för. Både regionerna och kommunerna är skyldiga att hålla beredskapslager för strategiskt viktiga varor. Där ingår livsmedel. Här behövs en tydligare styrning om hur ansvaret ska fördelas mellan stat, region och kommun. Region och kommun lever inte upp till sitt ansvar i dag.
Skribenterna berör inte den viktiga frågan om drivmedel, lagring av drivmedel. Utan drivmedel kommer inte jordbruket, transporterna att fungera. Energimyndigheten ansvarar för beredskapslagring av olja och kol. Bestämmelsen säger att företag som importerar/säljer mer än 50 000 kubikmeter årligen, alternativt förbrukar mer än 5000 kubikmeter per år, är ansvariga för att lägga upp beredskapslager. Lagret skall motsvara 90 dagars årsförbrukning/försäljning. Lagren kommer inte att täcka de behov som finns. Prioriteringar kommer att krävas.
Jag har frågat i både region och kommun hur de planerar för att trygga livsmedelsförsörjningen, drivmedelsförsörjningen i händelse av kris/krig. Jag konstaterar att planerna är obefintliga och de väntar på styrning från bland annat MSB. Det är hög tid att kommun och region börjar att bygga upp strategiskt viktiga lager nu. Alla invånare har ett eget ansvar att vara själv försörjande i 7 dagar. Befolkningen kommer ändå att vara helt beroende av att kommuner och regioner har byggt upp lager av mat, drivmedel med mera, eftersom jordbruket inte kommer att kunna trygga vår livsmedelsförsörjning.
Jens Wennberg, ordförande länsförbundet Liberalerna