Politisk opposition ifrågasätter ambulanssjukvården

En samlad opposition ger replik på; Hur ser ambulanssjukvårdens framtid ut? Publicerad i Norran den tredje februari 2022.

Vi förväntar oss nu att den ursprungliga rapporten kommer upp på bordet, skriver oppositionen i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vi förväntar oss nu att den ursprungliga rapporten kommer upp på bordet, skriver oppositionen i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Replik2022-02-15 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Strax före jul uppdagades att ambulansrapporten, som presenterades inför Hälso- och sjukvårdsnämnden i juni förra året, hade förändrats till innehåll efter att ambulansverksamhetschefen lämnat ifrån sig den.

Vid nämndsmötet den 13 januari i år framfördes, från oppositionen, att frågan om ambulansrapporten måste diskuteras vid mötet. Och att den ursprungliga rapporten måste presenteras för nämnden. Nämndens ordförande vägrade dock detta och vår begäran hänsköts till ärendeberedning och kommer upp vid kommande möte. 

Orsaken var att det framkommit att förändringarna gjorts i rapporten. På initiativ från nämndens ordförande Ann-Lena Danielsson (s) som sedan verkställts av förvaltningschefen Brita Winsa. 

När revisionen, i dagarna, släppte granskningen av ärendet så framgår att den ursprungliga ambulansrapporten genomgått en omfattande förändring både till innehåll och omfång. 

En enig Revision riktar allvarlig kritik gentemot Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande och framhåller att tjänsteskrivelser och rapporter som tas fram ska utgå ifrån saklighet och opartiskhet. Den redigerade rapporten är två sidor kortare och enligt revisionen har det gjorts tillägg och omskrivningar av texter. 

Verksamhetschefens förslag att effektivisera och utveckla verksamheten har plockats bort. Likaså skrivningen om behovet av en politiskt fastställd ambulansplan. Även att kompetensutveckling för medarbetare uteblivit på grund av stora besparingskrav har redigerats bort. Det är vad vi förstår några av de förändringar som gjorts i ambulansrapporten. 

Vi förväntar oss nu att den ursprungliga rapporten kommer upp på bordet och att den får ligga till grund för nämndens ställningstagande för att utveckla ambulanssjukvården.

Vi som tillhör den politiska oppositionen i Hälso- och sjukvårdsnämnden har hittills tagit för givet att det tjänstepersonerna presenterar i skrivelser och rapporter är sakligt och opartiskt. Eftersom att det är en grundförutsättning för fungerande demokratier. 

Agerande som detta när brister inom sjukvården mörkas urholkar, inte bara vårt förtroende för Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, utan även allmänhetens förtroende för oss politiker.