Nej, Centerpartiet är inte problemet

Att stå upp mot kritikerstormen, när den blåser som hårdast, från alla håll och kanter samtidigt, är jobbigt.

Centerpartiet befinner sig mitt i stormen. Angrips från alla håll och kanter, skriver bland andra riksdagsledamoten Helena Lindahl (C)

Centerpartiet befinner sig mitt i stormen. Angrips från alla håll och kanter, skriver bland andra riksdagsledamoten Helena Lindahl (C)

Foto: Johan Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Replik2021-12-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Hans Brettschneiders, gruppledare för Miljöpartiet i Skellefteå, Emma Lindqvists (MP), regionråd Region Västerbotten, och Elin Söderbergs (MP), riksdagskandidat, debattartikel ”Det kunde faktiskt ha blivit en väldigt bra dag”, publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 9 december 2021.

Att ta ansvar är jobbigt.

Att stå upp mot kritikerstormen, när den blåser som hårdast, från alla håll och kanter samtidigt, är också jobbigt.

Men om man vågar stå kvar i stormens öga och hävda sina grundläggande värderingar ebbar stormen snart ut.

Centerpartiet befinner sig mitt i stormen. Angrips från alla håll.

Vi i Centerpartiet har under hela stormen valt att pedagogiskt och sansat stå fast vid våra grundvärderingar, och att lösningen på Sveriges långsiktiga problem måste vara förankrat i mitten.

De partier som valt att ge ytterkanterna – i form av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet – ökat inflytande borde ställa sig frågan: till vilken nytta? En sak är säker. Vi västerbottningar är inte betjänta av att ge ytterkantspartierna inflytande.

Att Miljöpartiet valde att smita ut bakvägen från regeringssamarbetet kan man delvis förstå eftersom det blivit alltmer tydligt att avståndet till Socialdemokraterna blivit större.

För oss som centerpartister är en hel del av de förslag som Miljöpartiet driver inte förenligt med en bra samhällsutveckling.

Skogspolitiken, strandskyddsfrågorna samt en oförmåga att förstå att landet är större än Söder i Stockholm placerar MP långt ifrån mittenfåran.

Centerpartiet står upp för en klimatpolitik där fossilberoendet och kärnkraften fasas ut och ersätts av hållbara energisatsningar.

Vi står upp för en skogspolitik där den privata äganderätten stärks, vilket är en garant för ett hållbart skogsbruk, och vi står upp för en förändring av strandskyddet som underlättar för människor att bygga, bo och verka på landsbygden samtidigt som allemansrätten bibehålls.

Miljöpolitik får aldrig bli plakatpolitik. Vi behöver skapa långsiktigt hållbara lösningar för att klara den största av våra utmaningar – klimatkrisen.

Politiker måste våga visa ideologisk ryggrad.

Överord och anklagelser skapar inga sådana förutsättningar.