När skedde den dramatiska vändningen L?

Häromåret satt jag tillsammans med Christina Soldan (L) i för- och grundskolenämnden i Skellefteå kommun. Där gav Christina kommunens IT-pedagoger hejdundrande applåder och hejarop när de berättade om digitaliseringen som kommunen genomförde; från förskola till gymnasium.

”Jag skulle vilja upplysa dessa liberaler om att ett flertal kända forskare inom förskola och pedagogik skrev en debattartikel i Dagens Samhälle 10/10 2023 där de lyfte förskolans verkliga problematik; förutsättningarna för en likvärdig förskola.”

”Jag skulle vilja upplysa dessa liberaler om att ett flertal kända forskare inom förskola och pedagogik skrev en debattartikel i Dagens Samhälle 10/10 2023 där de lyfte förskolans verkliga problematik; förutsättningarna för en likvärdig förskola.”

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Replik2023-10-18 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu läser jag i en debattartikel i Norran (11/10 2023) att Liberalernas och Christina Soldans långsiktiga mål helt plötsligt är att förskolan ska vara helt skärmfri. När skedde denna dramatiska vändning Christina?

Liberalerna som skriver debattartikeln hävdar att forskning visar på att skärmar är bortkastade ut lär- och utvecklingssynpunkt samt att det leder till sämre språkutveckling. De ställer sedan skärmarna mot fysisk aktivitet och menar på att det ena skulle utesluta det andra.

Dessa liberaler vill att barnen ska få ha skärmarna utifrån samma rekommendationer som lördagsgodiset, och menar på att deras nya förslag skulle göra att barnen i stället kan ”utforska paddorna i dammen, snarare än sitta med paddan i soffan”.  

Jag skulle vilja upplysa dessa liberaler om att ett flertal kända forskare inom förskola och pedagogik skrev en debattartikel i Dagens Samhälle 10/10 2023 där de lyfte förskolans verkliga problematik; förutsättningarna för en likvärdig förskola. Under lång tid har såväl dessa forskare som fackförbund och anställda försökt få någon att uppmärksamma utmaningarna i storleken på barngrupperna, förskollärartätheten, bemanningen samt lokalerna och utemiljön.

Jag undrar om Liberalerna helt har missat denna debatt under alla år? Eller inte velat förstå? Att föreslå en skärmfri förskola framför dessa utmaningar är för mig obegripligt.

Jag ställer mig mycket tveksam till om Liberalerna – det ”så kallade” skolpartiet – någonsin har varit ute och sett arbetet med skärmarna i förskolan; vad de kan möjliggöra och utveckla för förmågor hos barn?

Nä, tacka vet jag att låta professionen själv få avgöra vad de vill använda för att möjliggöra barnens utveckling; och låt de för min del gärna få fortsätta utforska paddorna i dammen med paddorna i handen.